Очакват се 13 млрд. евро приходи

Торино ще бъде вторият италиански град домакин на зимна олимпиада след Кортина д’Ампецо през 1956-а. Разходите за провеждането на спортното събитие по предварителни изчисления ще достигнат 3,5 млрд. евро, като половината са похарчени за строителство на спортни съоръжения и инфраструктура. Организаторите обаче очакват приходите от 13 млрд. евро. Най-добре засега се продават билетите за състезанията по фигурно пързаляне.

Официалните символи на Олимпиада 2006 са две забавни фигурки, наречени Neve и Gliz. Според замисъла на художниците първата от тях, която е с кръгла глава, символизира снежен човек, а другата – леден блок. Автор на рисунката е португалецът Педро Албакърк, спечелил конкурса, обявен от организационния комитет.

Медалите, които ще украсят гърдите на най-достойните спортисти в Торино, доста се отличават от своите предшественици. Те ще бъдат във формата на халка, с дупка по средата. Това е иновационен елемент, който според организаторите символизира откриването на „прозорец към сърцето на спортиста“. На лицевата им страна са изобразени различни площади от Италия, а на обратната страна по традиция се изобразява спортна дисциплина.

Химнът на спортното събитие на годината се нарича „Иди!“, негов автор е Клаудио Бальони. Химнът ще се изпълнява на два езика – италиански и английски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *