Очакват фалити на горски предприятия, ако кризата продължи до 2012-а

Голяма част от горските предприятия в България ще фалират, ако икономическата криза продължи до 2012 година. Това сочи доклад за подпомагането на реформата в горския сектор, изработен по проект на ЕБВР и австрийското правителство, представен от експерта Михаел Зутер. По думите му България е единствената държава в ЕС, която не отпуска държавни средства за стимулиране на горския сектор.

В доклада са посочени 4 основни сценария за Държавната агенция по горите. Най-песимистичният от тях предвижда силно намаляване на приходите от продажба на дървесина. По последни данни за 2008 година те са 160 млн. лв. Според Михаел Зутер обаче в условия на криза тази сума може да спадне драстично до 60 млн. лв. през 2010 г.

Посочено бе още, че дори 50-процентно съкращаване на разходите няма да промени тази тенденция. Михаел Зутер бе категоричен, че горският сектор има нужда от силната подкрепа на държавата. В противен случай реформирането на сектора ще бъде изцяло променен и той ще бъде изправен пред сериозна криза. В доклада се посочва, че най-рационалния вариант предвижда 15-20 на сто съкращаване на разходите и допълнително държавно финансиране.

Препоръчано бе още да бъде извършено разделяне на функциите на оперативно ниво. Има нужда от местни структури, които да контролират дейностите на регионално ниво – допълни още Михаел Зутер. Направените предложения бяха подкрепени и одобрени от вицепремиера и министър по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева. По думите й трябва да бъде разработи антикризисна програма за сектора, която обаче трябва да бъде подкрепена и от Министерството на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *