Очакват 20-25% годишен ръст на инвестициите

Между 20 и 25 на сто се очаква да бъде увеличението на чуждестранните инвестиции в страната към края на годината, спрямо миналата. За първото полугодие на 2007 г. преките чужди инвестиции вече са 2,2 млрд. евро, което е с около 700 млн. евро над нивото от средата на миналата година. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Според статистиката на БНБ над 60 процента от чуждите капиталовложения през тази година се формират от сделки с недвижими имоти.

168 млн. евро ще инвестира през следващите три години „Форум София” в най-новия проект за търговски център в София. Обектът ще се намира на околовръстния път на столицата срещу Бизнес парка. Компанията получи днес от Българската агенция за инвестиции сертификат за „първи клас” инвеститор. Ангажиментът на държавата е в изграждане на прилежащата инфраструктура, обясни Сталев.

Общата разгърната застроена площ на търговския и развлекателен център е прадвидена да достигне 170 хил. кв. метра, от които близо 90 хиляди ще бъдат отдадени под наем. Очаква се молът да е готов до 2 години. В плановете на инвеститора „Форум София”, зад който стоят две международни компании, е включено участие на пазара на търговски центрове в 10-те най-големи градове на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *