Очаква ли се нова рекордна реколта от пшеница

След като излезе новия доклад на министерство на земеделието на САЩ за състоянието на глобалния зърнен баланс, цифрите изглеждат по-песимистично.

Прогнозата е занижена спрямо януари месец – глобалният добив на пшеница е 748,2 млн. тона, заради реколтите в Индия и Казахстан, които са намалени. Въпреки това обаче очакваме нови рекордни количества. Миналата година събраната пшеница бе 736 млн. т.  Това каза пред „Агрозона“ Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийска Стокова борса (ССБ).  Прогнозите за потребление са 740,4 млн. т и при това положение запасите са 248, 6 млн. тона.

„Заради това количество не се очаква напрежение на пазара и ново избиване на цените нагоре, тъй като запасите остават да бъдат рекордни, дори леко намалената прогноза за реколтата не влияе на това. Очакваме задържане на цените около тези нива, информира economynews.bg. Графиката е доста стабилна в рамките на 150-170 $ на тон и се задържа такава от август месец 2016 г.“.
В България средната цена е 300 лв. за тон. Миналата година по това време е била 285 лв., т.е. има повишение с 5 %. В Украйна цената е 189 $/тон, била е 178 $. Руската продукция се изнася в момента за 198 $ тон.
В САЩ в момента FOB цената на пшеницата е 186 долара за тон, Франция 191 $, Германия 193 $. Миналата година стойностите съответно са били – 202 $, т.е. понижение в САЩ с 8 %. Във Франция цената се е увеличила с 9 %, тъй като е била 175 $. Германската пшеница е била 180 $.
Като цяло цената навсякъде се покачва с изключение на Унгария. „Това се дължи заради логистични техни проблеми, защото са далеч от морско пристанище и продукцията допълнително поскъпва, когато мине през него“, каза Белопитова./Агрозона

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *