Очаква се кредиторите в Европа да продадат имотен дълг за 70 млрд. евро

Европейските банки и компаниите за управление на активи ще продадат дълг, свързан със сектора на имотите, за поне 70 млрд. евро през тази година, прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield Inc., цитирана от Bloomberg.

Само през първото тримесечие са продадени дългове към сектора на имотите за 12 млрд. евро – с около 50 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година.

Основен двигател на продажбите се очаква да са италианските кредитори и “лошата” банка на Ирландия, пише в доклада на Cushman & Wakefield Inc. Водещият продавач през първото тримесечие е Permanent TSB Group Holdings Plc, която трябва да покрие капиталов недостиг.

“Въпреки че приключените трансакции през първото тримесечие са по-малко в сравнение с миналата година, тече подготовката на много големи сделки, които ще подкрепят активността на пазара през второто полугодие”, отбелязва се в доклада.

“Както прогнозирахме, има значим ръст на сделките в Италия, която е третият най-активен пазар в Европа през първото тримесечие”, допълва Федерико Монтеро, който оглавява отдела за продажби на дълг, свързан със сектора на имотите, за Европа, Близкия Изток и Африка в компанията.

През първото тримесечие на годината в Италия са приключени сделки с проблемен дълг за над 1 млрд. евро – над 2,5 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *