Очаква се окончателното решение на кредиторите на „Кремиковци“ за бъдещето на комбината

© Снимка:БГНЕС

Днес изтича крайният срок, в който кредиторите на металургичния комбинат „Кремиковци“ трябва да решат дали приемат оздравителния план, предложен от синдика Цветан Банков, или го отхвърлят. В плана се предвижда кредиторите да трансформират вземанията си в собственост. В случай че облигационерите са против вероятно ще се стигне до ликвидация и разпродажба на имуществото на комбината.
Доскорошният представител на облигационерите на „Кремиковци“ Георги Прохаски коментира за „Хоризонт“ преди седмица, че няма шанс за приемане на оздравителния план за металургичния комбинат.
Бившият изпълнителен директор на „Кремиковци“ Александър Томов, един от подсъдимите за източване на близо 36 млн. лв. от комбината, обвини бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в неправомерни действия и измама, довели до предумишлен фалит на „Кремиковци“. Томов заяви, че през 2006 – 2007 г. заводът е осигурявал по 180 млн. лв. в държавния бюджет и е получил сертификат за липса на задължения от Националната агенция за приходите. Въпреки това, през 2008-ма ексминистър Димитров уведомил кредиторите, че комбинатът дължи около 700 млн. лв., каза Томов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *