Очаква се петролът Brent да поскъпне за втора седмица

Петролът Brent вероятно ще отчете повишение на цената си за втора седмица, след като стана ясно, че САЩ ще изпратят военни съветници в Ирак, които да помогнат на армията да се справи с ескалиращото насилие в страната, съобщава Bloomberg.

Фючърсите на европейският бенчмарк останаха почти без промяна по-рано днес, 20 юни, след три дни на поскъпване. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще изпрати 300 военни съветници, които да помагат на иракската армия и да предприемат „точни“ действия, ако се наложи.

Фючърсите на Brent за август се търгуваха на цена $115.05 за барел на борсата ICE Futures в Лондон. Договорите поскъпнаха с 80 цента до $115.06 в четвъртък, 19 юни, което е най-високата им цена от 6 септември 2013 година. Обемът на търгуваните фючърси в четвъртък беше с около 70% над средния за 100 дни. От началото на седмицата Brent е поскъпнал с 1.5%.

WTI за юли, които изтичат днес поскъпнаха с 15 цента до $106.58 за барел на електронната търговия в Ню Йорк. По-активните договори за август поскъпнаха с 12 цента до $106.17. Спредът между американския и европейския бенчмарк се увеличи с $8.97, в полза на Brent, сравнено с $6.45 отчетени на 13 юни.

Боевете в Ирак не са стигнали до южната част на страната все още, където по данни на Министерството на петрола на страната, се произвежда 85% от дневното производство на суровината (3.1 милиона барела)

Американският бенчмарк WTI вероятно ще поскъпне още и през следващата седмица заради конфликта в Ирак, показва проучване на Bloomberg News.

Пшеницата ще отчете първо седмично поскъпване след 6 седмици на спад, заради проливни дъждове в САЩ (най-големият производител и износител на културата), които ще забавят събирането на реколтата и вероятно ще повредят част от посевите.

Фючърсите за септември се търгуваха на цена $6.01 за бушел на стоковата борса в Чикаго, спрямо цена $6.025, която беше отчетена в четвъртък (фючърсите скочиха с 1.1%). Печалбата на пшеницата тази седмица е около 0.8%.

Много проливни дъждове се очакват в северната част на Айова, което може да доведе до наводнения на царевичните насаждения, прогнозира WeatherBELL. Айова е щатът, който произвежда най-голямо количество царевица в САЩ.

Царевицата за декември поскъпна с 0.1% до $4.48 за бушел, след ръст от 1.8% в четвъртък. Соята за ноември достигна по-рано днес цена $12.285 за бушел, спрямо $12.2725 през предходния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *