Очаква се плавно покачване на индексите през 2006 г.

Очаква се плавно покачване на българските индекси през 2006 г., като движението на пазара от началото на годината потвърждава това, смятат от ИК Елана, които обявиха на пресконференция днес прогнозите си за развитието на финансовите пазари през настоящата година. SOFIX и BG40 са се повишили съответно с 6,3% и 7,2%.

Анализаторите на компанията предвиждат, че SOFIX ще щурмува 1 000 пункта до края на годината, като не се изключва и вероятността от корекция. Евентуален спад на индекса би бил ограничен до нивото от 800 пункта, а продължителността на корекцията е малко вероятно да надхвърли 3 месеца.

Секторите отбелязали най-висок ръст през изминалата година са химията, фармацевтиката и машиностроенето. Това са компании като Неохим, Оргахим, Софарма, КРЗ Одесос, ХЕС, М+С хидравлик, Полимери и др., привличащи средства, които са били доскоро инвестирани основно в холдингови дружества.

От инвестиционна компания добавиха, че пазарът е навлязъл в много по-зряла фаза в сравнение с миналата година, когато през първото тримесечие се наблюдаваха резки ценови движения.

Също така се отчита и липса на ентусиазъм и оптимизъм сред инвеститорите което се отразява в сравнително ниски обеми на търговия в първите месеци на 2006 г.

Потвърждение на песимизма, обхванал пазара, е ограничената му реакция при публикуването на предварителните консолидирани отчети за 2005 г. Надеждите, че холдингите ще раздвижат пазара, не се оправдаха, като поскъпване отчетоха акциите на компаниите, регистрирали съществено подобрение на финансовите резултати. Според Венера Нешева, финансов анализатор в Елана, това показва, че спекулативните нагласи на Българския фондов пазар отстъпват на инвеститорите, които търсят стойност и потенциал за растеж в компаниите. В краткосрочен план излизането на одитираните отчети на дружествата в края на март и април може да провокира известно раздвижване по някои позиции на пазара.

На дълговия пазар, според Максим Иванов портфолио мениджър на балансираня фонд на Елана, се очаква поевтиняване на облигациите в евро, в резултат на повишаващите се лихви. Прогнозите са, че покачванията на лихвите в САЩ ще приключи през тази година, вероятно на равнища между 5 и 5,50%. В Европа този процес ще е по-дълъг, като еврооблигациите ще се представят по-зле от книжата в долари.

Българските ДЦК също поевтиняват под влияние на по-високите лихви и доходност в еврозоната и не са изключени резки ценови колебания под влияние на промени в търсенето на вътрешния пазар. ДЦК ще останат основен инструмент за инвестиране от българските пенсионни и застрахователни дружества.

Председателят на борда на директорите на Елана Камен Колчев, отбеляза старта на предлагането на дялове на Елана Балансиран $ фонд в началото на месеца. До 80% от набраните средства ще се инвестират чрез БФБ, а очакваната доходност е между 15 и 20% годишно.

Към момента сумата на управляваните средства от взаимни фондове в България е около 100 млн. лв., като се очаква да нарасне с 50% до края на годината.

Павлин Петков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *