Очаква се повишение на сметките за ток с 15%

Рекордно потребление на ток е било отчетено в последните дни заради студа. Значително по-високи ще бъдат и януарските сметки за електроенергия.

Енергийната система обаче е била стабилна и е работила добре – активиран е студеният резерв и се обмисля временно ограничаване на износа. От Министерството на енергетиката вчера обясниха, че мерките се вземат, за да се осигури нормалната работа на системата. Рекордно е било и потреблението на газ, което в понеделник е надхвърлило 16 млн. куб. м. Доставките на природен газ също са нормални.

„Надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата в понеделник. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем – ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“. За радост, нещата се нормализираха и ТЕЦ „Бобов дол“ вече работи“, обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Студеният резерв са мощности, които не работят, но са в готовност да се включат при необходимост, за което на централите се плаща.

Тя не даде повече подробности, но изтъкна, че от Електроенергийния системен оператор са поискали помощ от Румъния, която ни е била отказана. България пък отказала помощ на Турция, която поискала 200 мегавата.

„Работим за това да не се стигне до режим на тока. Наши съседи вече спират износа на енергия. Гърция обяви, че затваря износа на електроенергия, в такава процедура са и други съседни държави. Не сме изолирани“, заяви Петкова, цитирана от агенция „Фокус“. Според ЕСО няма опасност България да се окаже с недостатъчно количество ток в студеното време.

Министър Петкова обаче отново изтъкна, че системите са зависими. „Няма как, когато другите затварят системи си, в същото време ние да очакваме енергия и след като тя не постъпи, тук няма как да не се отрази“, обясни тя. Една от възможните мерки за справяне със ситуацията била временно да се спре износът на ток.

Реално за първи път от години насам енергиен министър споменава забравеното понятие „режим“. В късния следобед вчера товарът на енергосистемата надхвърли 7700 мегавата. В България са инсталирани близо 12 000 мегавата генериращи мощности.

На фона на рекордното потребление се задават и по-големи сметки за ток. Фактурите за януари те ще бъдат по-високи с 15%, предаде Нова тв. Точните числа обаче ще станат ясни другия месец, когато инкасаторите завършат отчитането на електромерите. Заради големия сняг на места то е било затруднено, затова от някои ЕРП-та са обявили допълнителни дни за отчет. По-високи ще бъдат и сметките за парно, но заради въведеното плащане на равни месечни вноски за някои потребители „ударът“ ще дойде с изравнителните сметки през лятото.

Само преди две години голяма част от домакинствата бяха изненадани от високите си декемврийски сметки за ток. Причината бе именно в по-дългия срок на отчитане и в повишената консумация около празниците, когато потреблението се повиши с почти 8%. И от трите ЕРП-та обаче заявиха, че фактурите с по-дълъг срок от позволения за отчет са между 0.1% и 2.28% пише в.Сега. Общите условия на компаниите предвиждат снемането на показанията да става на интервал от 28 до 31 дни. Случаят стигна до енергийното министерство, което направи проверка, но не откри проблеми – в над 99% от случаите токът се отчитал в рамките на 31-дневния период. По-дълъг срок на отчитане имаше и през 2013 г., когато след серия от бунтове кабинетът „Борисов 1“ подаде оставка.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *