Очертава се съгласие за укрепване на фонда за стабилизиране на еврозоната

 
В този текст държавните и правителствени ръководители от 17-те страни от еврозоната заявяват намерението си да финализират до края на март „глобален отговор“ за по-добро противодействие на дългови кризи, които замалко да сринат Гърция и Ирландия миналата година.
По-конкретно създаденият през май ЕФФС ще трябва да разполага най-малко с ефективен кредитен капацитет от 440 милиарда евро. В момента той официално е на стойност 440 милиарда евро, но в действителност може да отпуска заеми само за 250 милиарда евро, тъй като останалата част трябва да се пази като гаранция, позволяваща на фонда да получава пари при благоприятни лихви.
Неофициално европейските ръководители изтъкват, че сумата от 250 милиарда евро няма да бъде достатъчна, ако един ден се наложи да се помага на Португалия и най-вече на Испания.
Увеличението на фонда ще изисква увеличение на гаранциите от страните от еврозоната, най-вече от Германия и Франция, отбелязва АФП.
Франция и Германия ще предложат на днешната среща на върха да се провежда един път годишно среща на ръководителите на страните от еврозоната, за да задълбочават икономическото сътрудничество, съобщи вчера френското президентство. Париж и Берлин ще предложат по-голяма координация в рамките на истинско икономическо управление на еврозоната в замяна на укрепване на ЕФФС.
На днешната среща на върха източноевропейските страни ще повдигнат въпроса за създаване в Европейския съюз на газов коридор Север-Юг, който според тях трябва да намали зависимостта на източната част на ЕС от доставките на природен газ от Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *