Още едно данъчно облекчение за родителите

Родителите ще получат още един бонус в размер на 450 лв. на дете. Увеличеният размер на данъчните облекчения за деца ще важи и за доходите, получени през 2022 г. Това е записано в проектобюджета на Министерството на финансите за 2022 г. По този начин родителите ще могат още веднъж да ползват облекчението и в началото на 2023 г. при подаване на данъчните декларации за доходите от настоящата 2022 г.

Трябва ли родителите да бъдат приятели на децата си? - На училище - DarikNews.bg
Облагаемите доходи през 2021 г. на един от родителите могат да бъдат намалени с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, реално това означава намаление на дължимите налози съответно с 450 лв., 900 лв. и 1350 лв.
В момента в закона е записано, че това голямо данъчно облекчение е еднократно и важи само за доходите от 2021 г. Но при приемането на бюджета за 2022 г. ще бъде предложено облекчението да важи и за получените през настоящата година доходи.

Намалената ставка на ДДС за ресторанти, книги, спортни съоръжения и памперси вече е решено, че ще важи до края на 2022 г. Но разпространението на заразата от коронавирус може да доведе до ново удължаване на действащите данъчни мерки и въвеждането на нови мерки за преодоляване на последствията от следващи вълни на пандемията, пише в проектобюджета на Министерството на финансите.

През 2022 г. в данъчното ни законодателство ще бъдат включени новите правила от Директива на ЕС относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане. Тези промените ще влязат в сила от 2023 г.

В директивата е предвидено задължение операторите на онлайн платформи да предоставят информация на данъчните за лицата, които използват техните платформи, за да продават стоки, да предоставят услуги, да дават под наем недвижимо имущество и всякакъв вид транспорт. Платформите ще дават данни за доходите, които са реализирани чрез пуснати на тях обяви.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *