Още помощи за американските банки?

Американската администрация се очаква да обяви в понеделник план за пречистване на банковите баланси от рисковите им активи, считано за крайъгълен камък в усилията за излизане от финансовата криза, пише Wall Street Journal.
Програмата, целяща да се освободят щатските финансови институции от т.нар. „токсични“ активи, включва три компонента, уточнява изданието.
Предвижда се създаването на нова институция, която да работи под управлението на държавните органи и която да изкупува и управлява въпросните заеми.
Очаква се и да бъдат разкрити подробности около проекта за изкупуване на ипотечни кредити и други активи чрез държавни и частни фондове, допълва вестникът.
Като цяло не става ясно дали очакваните мерки в понеделник ще допълват и поясняват обявените до момента, или ще са съвсем нови.
До този момент от финансовото министерство и Федералния резерв не са коментирали публикуваната информация.
В края на миналата година администрацията на Буш вече се опита безуспешно да изведе рисковите активи от балансите на банките, но новият финансов министър на страната Тимъти Гайтнър пое ангажимента да поднови тези опити, като сред последните стъпки в тази насока беше обявеният през отминаващата седмица план за изкупуване на ипотечни книжа за огромни суми. Общата стойност на програмата може да надвиши 1 трлн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *