Още три банки били под риск през миналата година

Освен затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) и поставената под специален надзор нейна дъщерна банка „Виктория“, пред миналата година БНБ е открила в още три банки проблеми с управлението на кредитния риск, състоянието на капитала им и способността да генерират печалба. Съответно им били издадени предписания за решаване на проблемите, а на четвърта банка била поставена под наблюдение заради констатирани нарушения. Това се посочва в годишния доклад на Българската народна банка, който бе внесен в четвъртък в парламента. Имената на банките, където са били констатирани проблемите обаче не се посочват.

В документа също така се посочва, че медийни публикации са довели до ескалирането на проблемите с ликвидността на КТБ, срива на банката, поставянето на дъщерната й банка „Виктория“ под специален надзор и застрашили сериозно Първа инвестиционна банка, на която бе оказана държавна помощ с позволението на Брюксел.

Ако се съди по доклада, БНБ не отчита никакви слабости в надзора или в собствените си действия, предизвикали катастрофата на четвъртата по големина банка в България. БНБ посочва, че именно нейните адекватни усилия са запазили стабилността на банковата система у нас, въпреки медийния натиск.

„Запазването на банковата стабилност бе основното предизвикателство през втората половина на 2014 г. Капацитетът на изградените в банките ликвидни и капиталови буфери, целенасочено изисквани от БНБ през годините, беше тестван в реална стресова ситуация. През втората половина на юни банковият сектор беше изложен на сериозен ликвиден натиск, ескалирал от публикации в средствата за масова информация, интернет и от електронни съобщения, свързани със състоянието на определени банки“, пише в доклада на БНБ.

„Последвалият значителен отлив на депозити от Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и дъщерната ѝ банка ТБ „Виктория“ ЕАД доведе до изчерпване на ликвидността им и преустановяване на разплащанията им. По искане на ръководствата на КТБ и на ТБ „Виктория“ двете банки бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и на 22 юни 2014 г.“, посочва БНБ и излага цялата последвала процедура с назначението на квестори, извършените одиторски проверки и т.н.

„В края на юни 2014 г. с Европейската комисия беше договорена рамка за държавна помощ за подкрепа на ликвидността на банките в България. Ликвидният натиск върху банковата система беше преодолян, а банковата стабилност беше съхранена“, посочва БНБ по повод осигурената държавна помощ за ПИБ.

„Въпреки сложната обстановка по време на кризата с КТБ макроикономическата и финансовата стабилност бяха съхранени“, заключава банковият регулатор.

Сред важните теми, с които БНБ се е ангажирала през годината, е било и недопускането на престъпни пари до системата. Плановите проверки в кредитните институции са показали, че контролите им за превенция на прането на пари са адекватни, а мениджмънтът им е ангажиран с изграждането на защитни механизми.

В същото време централната банка е установила недостатъчна ресурсна обезпеченост на специализираните служби, отговорни за прилагане на нормативните изисквания в тази област. Имало и единични случаи на нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като от страна на БНБ са предприети предвидените в закона действия, се посочва в доклада.

В него се посочва още, че през 2014 г. се отчита спад в брутния размер на кредитите с просрочие над 90 дни (в т.ч. и над 180 дни) с 502 млн. лв. (5.1%) до 9.4 млрд. лв. Техният дял в брутните кредити (без тези за кредитни институции) на банковата система леко спада до 16.75% в края на периода. Поради продължаващо обезценяване нетната (балансова) стойност на кредитите с просрочие над 90 дни (в т.ч. и над 180 дни) също намаля (до 4.7 млрд. лв. в края на 2014 г.), а делът им в нетните кредити се понижи до 9.39%, пише в документа

И през 2014 г. се запази засилващата се тенденция при степента на покритие с обезценка на кредитите с просрочие над 90 дни (в т.ч. и над 180 дни). Покритието на тези кредити се подобри до 59.1% (при 52.5% година по-рано), отчита централният трезор

Българската народна банка е превела също така в четвъртък на Министерството на финансите 48.564 млн. лв., съобщи пресцентърът на институцията. Сумата представлява 75% от превишението на приходите над разходите на банката за 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *