Още четирима от „Топлофикация“ правят компания в килията на Валентин Димитров

И Жоро Топлото смени масажния стол с килия

ги Рогачев търка наровете в следствието, Лина Бланска била мозъкът на далаверите

След Вальо Топлото се появи и Жоро Топлото. Георги Рогачев смени вчера масажния стол в директорския си кабинет на „Топлофикация“-София с килия. Той търка наровете на следствения арест до бившия си шеф Валентин Димитров.

Зад решетките заедно с Рогачев бяха пратени още финансовият директор на „Топлофикация“ Емил Андонов и бившите служителки Лина Бланска и Мая Стоилова. Четиримата са обвинени в длъжностни присвоявания на средства от касата на дружеството, съобщи вчера спецпрокурорът по делото Божидар Джамбазов.

Неочакван обрат по делото за парното, има още двама висши служители на „Топлофикация“ в ареста, бе новината, която разтърси държавата още по обяд. Малко след това стана ясно, че сутринта на топло са били прибрани Рогачев и Андонов. Чух за Андонов, но с Рогачев се видях преди малко, недоумяваше пресаташето Елизабет Павлова. Телефоните на двамата й шефове бяха изключени. А в коридорите на властта пълзеше слухът, че до 16 ч ще има и още два ареста – на две дами. Привечер белезници щракнаха и за Лина Бланска и Мая Стоилова.

Четиримата арестувани са най-близките хора на Вальо Топлото. Те са пряко замесени в източването на „Топлофикация“, обясниха близки до разследването срещу тях. Рогачев е подписвал паралелно с Димитров всички документи. Правел го е като негов заместник по експлоатационната част. Андонов пък като икономически директор държал касата. Мозъкът на всички операции била Бланска. Тя била личен съветник на Валентин Димитров в далаверите, твърдят разследващи. Според тях Вальо Топлото се допитвал до дамата за всеки свой финансов ход. Бланска напусна фирмата през септември веднага след ареста на патрона си. Четиримата са разследвани няколко месеца. Поредните арести в софийската топлофикация отприщиха поредния словесен дуел между съсобствениците на фирмата – кмета Бойко Борисов и енергийния министър Румен Овчаров.

Искам незабавна смяна на Рогачев още в понеделник, обяви Борисов, преди да има официално потвърждение от прокуратурата, че Рогачев е следствен. Кметът дори започна от името на прокуратурата да обяснява, че шефът на парното е съучастник в далаверите на Вальо Топлото. Овчаров светкавично свика брифинг. Появи се с усмивка, но бързо смени изражението си. Готов съм да работя с кмета, защото проблемът засяга един милион софиянци. Чул, че министърът говори пред журналисти, 30 минути по-късно сбор пред камерите свири и кметът. Той обяви, че Овчаров не бива да си прави лична политика на негов гръб. Докато двамата си разменяха задочно реплики, „Топлофикация“ се парализира. Останала без ръководство, администрацията на дружеството затвори врати. Не е ясно кога фирмата ще има нови шефове, дори временно. Общинарите обявиха, че днес ще умуват над проблема. Една от следите, по които следователите работят срещу Рогачев, е, че той е разписал заедно с Вальо Топлото в края на 2005 г. фалшиви фактури за доставки на шибъри. Повод била проверка на дружеството от Сметната палата. Тя нищела дали са спазени условията за търгове.

Таня Красимирова

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *