Още 17 000 души без работа до декември

До края на годината хората без препитание ще се увеличат най-малко със 17 000 души, сочат прогнозите на Агенцията по заетостта. Това ще вдигне безработицата с близо 0,5%. Според последните данни на агенцията, която брои само регистрираните в бюрата по труда, за октомври тя е 10,7%, или без работа са 351 445 души.

Новата вълна ще бъде от хора, които са били наети на временни договори по мерки и програми, финансирани с пари от бюджета и с евросредства. Тези договори изтичат в последните три месеца на 2014 г. и след края на временната заетост хората ще се върнат обратно в бюрата по труда. Най-голяма част от тях са наети например по популярната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“, както и по „Подкрепа за заетост“, уточниха за „Преса“ от агенцията.

Търсят се обаче средства за заплати на вече наети до края на годината. По неофициална информация недостигът е за над 6,5 млн. лв. Най-драматично е положението със селските патрули по програма „Сигурност“, откъдето идва най-големият дефицит. Затова или са спрени, или въобще не са започнали някои други програми и мерки, включително за младежи. Става въпрос за 8-месечни договори на близо 5000 патрули, които изтичат чак през февруари догодина. Пари за техните заплати за ноември и декември 2014 г. няма и се чака актуализацията на бюджета. В края на октомври по време на служебното правителство беше направено спешно преразпределение на пари от други програми по Националния план за действие по заетостта, за да се дадат допълнително 1,3 млн. лв. за възнаграждения на патрулите за октомври.

Междувременно от агенцията обявиха Седмица на отворените врати за младежи от 24 до 28 ноември във всички бюра по труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *