Падат визите за турски граждани в ЕС след юни, съобщи Давутоглу

Турските граждани ще пътуват без визи до Европейския съюз след края на юни съгласно сделката, която се обсъжда между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с европейските лидери в Брюксел, съобщи БТА.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но подчерта, че за това е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия. „Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза“, каза Юнкер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания.

На пресконференцията след срещата Давутоглу съобщи, че двете страни ще продължат работата по предложенията за миграцията на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17-18 март. Той потвърди, че Турция е готова да приема обратно всички нелегални мигранти, пристигнали в ЕС от Турция, независимо от тяхната националност. В замяна ЕС ще приема от Турция сирийски граждани, които има право на политическо убежище.

Давутоглу подчерта, че страната му „не настоява за повече пари“ за справяне с мигрантската криза, а по-скоро за „справедливо поделяне на бремето“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *