Пазарите могат да се поуспокоят

Акциите в Азия паднаха в четвъртък след като Китай каза, че ще обуздае свръхпроизводството и прекомерните инвестиции в индустрии като стоманодобив и циментово производство, добавяйки притеснения относно това дали вече съществува глобално икономическо възстановяване.
Оскъдните печалби през нощта на Wall Street също допринесоха за нарастването на предпазливото настроение сред инвеститорите след силното покачване на глобалните пазариь, започнало от март. Докато икономическите индикатори преминат на положителна територия, инвеститорите се чудят дали по-нататъшните печалби в цените на акциите са основателни.
Съобщението от сряда, че Пекин планира да намали капацитета в стоманодобивна и други сектори на икономиката, дойде след като икономистите бяха предупредени, че стимулиращият пакет на Китай за 4 трилиона юана ($586 млрд.) е създал пренасищане в редица индустрии. В дългосрочен план това може да бъде позитивно за китайската икономика, но в краткосрочен план може да означава по-малки печалби.
Те напомпаха трилиони юани в икономиката и местните лидери използваха парите, за да изградят фабрики за стомана, за която няма пазари, казват анализатори. Това не е добра новина за фондовия пазар, допълват анализаторите.
Вероятно ще видим временно успокояване. В Хонг Конг хората са готови да продават, понеже пазарът нарасна твърде много това лято, казват анализаторите.
На Wall Street в сряда акциите приключиха с миниатюрна печалба, следвайки позитивните отчети за продажбите на жилища в САЩ, което предполага, че най-голямата икономика в света се поправя.
Инвеститорите, обаче, не изглеждаха впечатлени от друг отчет. Много от тях вече бяха отчели възстановяването на жилищния пазар и покачването от 4.9% на поръчките за дълготрайни стоки, които са движени от програмата на правителството „Кеш за таратайки“, която приключи наскоро иподтикна хиляди хора да разменят старите си коли за нови.
Азиатските инвеститори обръщат голямо внимание на американската икономика, понеже тя е най-големият пазар за износителите. Американската икономика показва белези на подобрение, казват анализаторите. Едно от нещата, което не се е подобрило, е заетостта. Това е липсващото парче от възстановяването, добавят те.
Азиатски фондови пазари
Индексът от Хонг Конг Hang Seng беше надолу с 1.3% до 20 197.99 пункта, докато Nikkei в Токио се плъзна надолу с 1.8% до 10 451.16 пункта.
Шанхайският Composite индекс, който се движеше ве широки граници през последните две седмици, беше надолу сравнително умерено, с 0.4% до 2 954.91 пункта. Южнокорейският Kospi падна с 1%, а австралийският бенчмарк беше без промяна.
Пазарите в Сингапур и Индия също бяха умерено надолу.
Wall Street
Dow Jones скочи с 0.04% до 9 543.52 пункта, докато по-широкият Standard & Poors 500 се повиши с 0.01% до 1 028.12 пункта. Технологичният Nasdaq приключи почти без промяна при 2 024.43 пункта.
Суровини
Цените на суровия петрол паднаха, като петролът с доставка през октомври беше надолу с 26 цента до $71.17 за барел.

Златото може да падне за пръв път от три дни насам заради спекулации, че икономическото възстановяване на Китай може да се забави, което тласка инвеститорите да търсят долари и да намаляват търсенето на суровини, включително ценни метали.
Златото с незабавна доставка се търгуваше около $945.17 за унция в Сингапур.
Сред другите ценни метали с незабавна доставка среброто се плъзн надолу с 0.6% до $14.25 за унция, а платината беше почти без промяна при $1 233.35 за унция.
Валути
Йената нарасна за трети ден спрямо еврото, което е най-голямото й повишение от юли насам, заради спекулации, че производстгвото в Китай ще задущи икономическото възстановяване, увеличавайки търсенето на сравнително сигурната японска валута.
Йената напредна до около 133.43 йени за евро в Лондон от 134.36 йени за евро в Ню Йорк вчера. Японската валута се покатери до около 93.75 йени за долар от 94.26 йени за долар. Доларът се търгуваше около $1.4236 спрямо еврото от $1.4255.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *