Пазарите на суровини показват нова рецесия

Анализаторите от Moody’s са обезпокоени от това низходящо движение с ясно изразен дефлационен характер. Те отчитат, че цените на неблагородните метали сега са с 25% под рекордните нива достигнати на 11 април 2011 г. Поевтиняването им предполага, че инфлационните очаквания могат да бъдат изместени от дефлационни страхове.
Ценовият индекс на неблагородните метали вече е с 15% под средното си ниво за последната една година. Стойността му не е падала по подобен начин от август 2008 г, когато той ясно изразяваше въздействието на рецесията в развитите страни.
Последният спад на цените на промишлените суровини предполага, че за разлика от втория кръг на количествени улеснения в САЩ, туистът на Фед няма да надуе инфлационните очаквания.  Според Moody’s обаче, QE2 насърчи свръхпокупките на суровини, нещо, което повечето инвеститори отричат.
Заключенията на анализаторите от рейтинговата агенция, както и силното поевтиняване на благородните метали, водят до извода, че пазарите отразяват дефлационни процеси и очаквания за нова рецесия. Като низходящото движение на цените не е само корекция на свръхтърсенето, породено от втория кръг на количествени улеснения в САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *