Пазарите нехаят засега за усилията на правителствата

Йената нарасна днес срещу останалите валути, докато инвеститорите избягваха рисковите покупки, тъй като японските акции поевтиняха в резултат на разочарованието от спасителния финансов план на САЩ. Борсовият индекс Nikkei загуби 3% и това доведе до търсене на йената от страна на японските инвеститори, които вчера почиваха заради официалния празник в страната.
Междувременно в Конгресa стигнаха до споразумение относно това планът да бъде на стойност 789 милиарда долара под формата на извънредни разходи и данъчни облекчения, насочени към подобряване на икономиката и излизане от рецесия. Вотът по споразумението би могъл да се проведе още днес. То обаче не намали опасенията на инвеститорите. Според тях Вашингтон полага всички усилия, за да насочи икономиката в правилната посока и това най-вероятно ще даде резултат, но е необходимо известно време преди да се случи.
Разочарованието на финансовите пазари се дължи и на липсата на детайли в другата спасителна програма, насочена изцяло към банковия сектор и на стойност 2 трилиона долара. Най-голямата неяснота в това начинание е как обществено-частен фонд ще изкупува лоши активи. Забулените в мъгла мерки доведоха до спад и на американските фючърси, което предполага слаб старт днес на Wall Street.
Азиатските борсови индекси също отчитаха загуби през нощта. Според анализатори усилията на правителствата да съживят икономиките ще повишат скоро доверието сред инвеститорите, но междувременно излизащите слаби икономически данни ограничават позитивните настроения.
По време на азиатската сесия стана ясно, че цените на едро в Япония са спаднали на годишна база през януари, което е първо намаление за последните пет години и приближава икономиката до втори етап на дефлация през последното десетилетие. През следващата седмица излиза и БВП, който най-вероятно ще покаже за последните три месеца на 2008 година най-голям спад на японската икономика след 1974 година.
В същото време австралийският долар поевтиня, след като местният парламент отхвърли икономическия план от стимули на правителството на стойност 42 милиарда австралийски долара, което ще доведе до отлагане на плащания в брой за милиони работници и семейства. Сега на ход е отново правителството, което ще трябва да видоизмени проектозакона и отново да го предложи за гласуване. Отлагането обаче увеличава аргументите на централната банка за нови намаления на лихвите и това доведе до понижение на валутата, която започна деня с печалби при излезлите данни за изненадващ ръст на заетостта в страната.
В петък и събота предстои среща на финансовите министри от Г-7 в Рим.. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър най-вероятно ще призове колегите си да предприемат смели действия, за да изкарат икономиките от задълбочаващата се рецесия и да укрепят доверието във финансовите институции. Гайтнър има намерение да разкрие пред останалите участници и същността на спасителните американски финансови планове.
Междувременно представителят на управителния съвет на ЕЦБ Ерки Лийканен заяви в интервю днес, че най-лошата част от финансовата криза може би още не е отминала и допълни, че тя ще е по-дълга и всеобхватна отколкото се считаше. Неговият колега в ЕЦБ Гертруд Тумпел-Гугерел в друго изказване обяви, че централната банка не е изчерпала все още лостовете на монетарната политика и обмисля следващите си ходове. През февруари ЕЦБ запази лихвите на нива от 2%, но председателят Жан-Клод Трише намекна, че през март предстои нова редукция.
Стерлингът остава все така слаб след изказването на председателя на Английската централна банка Мервин Кинг, че ще са необходими нови намаления на лихвите.
Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *