Пазарът на бира с 12% ръст за 2007 год.

От началото на годината в България са продадени общо 5.032 млн. хектолитра бира, показват данните на Съюза на пивоварите в България. Това е с близо 12 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи regal.bg.

Само през ноември са реализирани общо 260.6 хил. хектолитра пиво. Това е спад от близо 23% в сравнение с 337.5 хил. хектолитра пиво месец по-рано. Основната причина за продължаващия спад е настъпването на есенно-зимния период, когато пазарът на бира е сравнително слаб.

За да компенсират свиването на продажбите през тези сезони, пивоварите залагат на тъмното пиво, което е по-търсено в този период. Наскоро „Карлсберг България“ обяви началото на сезона на тъмния „Туборг“. Портфолиото на „Загорка“ включва „Столично тъмно“ и тъмен вариант на“Ариана“. „Каменица“ и „Болярка“ също предлагат на пазара едноименни тъмни пива.През ноември най-голям дял в общите продажби има „Каменица“, която е собственост на белгийската „Инбев“. Следва я „Загорка“ АД, която е собственост на холандската „Хайнекен“. Третият голям играч на пазара е „Карлсберг България“, която е продала общо над 70 хил. хектолитра.Сред големите се нарежда и великотърновската пивоварна „Болярка ВТ“, която е и най-големият износител на бира в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *