Пазарът на жилища в България е силно засегнат от ценовия спад в света

Цените на жилищата из цял свят продължават да падат през първото тримесечие на 2009 г. и малко държави правят изключение от общата тенденция, сочат данни, събрани от портала Global Property Guide от различни източници.
България обаче не е сред тези изключения, като цените на жилищните имоти в страната са се понижили с почти 14% (коригирани спрямо инфлацията) през първото тримесечие на 2009 спрямо година по-рано, сочат данните, които се базират на информация от Националния статистически институт. Цените на имотите в страната започнаха да падат през последното тримесечие на 2008 с отслабването на чуждестранното търсене, отбелязват от портала.
Без корекция спрямо инфлацията за България се регистрира спад от 8,4% през първото тримесечие на годишна база и понижение от 12,41% спрямо предходното тримесечие.

Данните значително се разминават с отчетения ръст от 3,3% на цените на имотите у нас за 12-месечния период до края на първото тримесечие на 2009 на британската консултантска компания Knight Frank и спад от 1,2% за тримесечието.
В глобален мащаб жилищната криза „заразява“ още страни, посочват от портала. От 32 държави, включени в проучването, 27 отчитат ценови понижения в реално изражение през годината до края на първото тримесечие. От Global Property Guide коригират измененията на цените спрямо инфлацията, което създава по-реалистична картина от обикновено по-оптимистичните номинални стойности, предпочитани от агенциите за имоти.
През годината до края на първото тримесечие в 12 държави се наблюдават ценови понижения от над 10% в сравнение с 8 страни с над 10% поевтиняване на имотите през последното тримесечие на 2008 г. Само 7 държави обаче отчитат спад на цените от над 5% през първото тримесечие спрямо 8 през предходното.
Драстични понижения в Латвия, Дубай и Сингапур
В Латвия е налице голям проблем. Средните цени на апартаменти в Рига са се понижили с 50% спрямо година по-рано до 747 евро на квадратен метър, като само в рамките на тримесечието е регистриран спад от 30%. Латвия е в дълбока рецесия, като икономиката се сви с 18% през първото тримесечие.
Цените на жилищата в Дубай падат с 35% спрямо година по-рано и с 42% спрямо предходното тримесечие. Икономиката на Дубай е тясно обвързана с глобалния пазар. С натрупването на несигурност търсенето на имоти се срина. Много предприемачи отмениха или отложиха строителни проекти.
В Азия най-тежко засегнат е жилищният пазар на Сингапур. Цените на жилищата там падат с 23% в реално изражение на годишна база и с 13% спрямо предходното тримесечие. Това е най-големият спад от 2000 г. През първото тримесечие на 2009 г. икономиката на Сингапур се сви с 10,1%.
В САЩ няма ясни признаци за възстановяване. Индексът за цените на жилищата S&P/Case-Shiller се понижава с 19% (коригиран спрямо инфлацията) до края на първото тримесечие спрямо година по-рано. Данните на Case-Shiller разкриват по-голям спад през първото тримесечие на 2009 (-6,5%) от последното на 2008 (-4,5%). Данните на федералнитеинституции OFHEO и FHFB сочат значително по-скромни понижения от съответно 3% и 2% и тримесечни изменения, които вече са положителни.
Някои страни са OK – но много малко
Въпреки всеобщата мрачна ситуация на пазара няколко страни остават гъвкави.
Цените на имотите в Швейцария се повишават с 4% до края на първото тримесечие на 2009 спрямо година по-рано. Спадът на лихвените нива и прилив на чуждестранни купувачи поддържат търсенето на имоти стабилно.
Цените в Тайланд, Австрия и Израел отскочиха през годината до края на тримесечието. В Тайланд цените на самостоятелни къщи с двор нарастват с 4% през първото тримесечие на годишна база, което е първо увеличение от 2006 г.
В Австрия цените нарастват с 3%, след като през 2008 паднаха средно с 3%. В столицата Виена цените на жилищата продължават възходящата си тенденция, като нарастват с почти 3% в рамките на първото тримесечие.
След последователни понижения през последните две тримесечия на 2008 г. цените в Израел нарастват с 3% през първото тримесечие на 2009 г.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *