Пазарът на имоти изпадна в пролетно оживление

Пазарът на недвижими имоти започна да се съживява през март и април. Това заявиха експерти от Националното сдружение „Недвижими имоти” и предприемаческата камара. Цените са достигнали психологическия минимум от 700 до 1000 евро на кв. м и не могат да паднат повече.

Сделките с недвижими имоти са се увеличили два пъти от март досега в сравнение с периода от декември до февруари. Експертите наблюдават и раздвижване на ипотечния пазар, като вече се отпускат кредити на хора с до 60 на сто налични пари за купуване на жилище. Търсят се предимно качествени и готови имоти.

От бранша заявиха, че кризата у нас е дошла по-късно, но поне при жилищния пазар вече се наблюдава излизането от нея. Ако има още някакво намаляване на цените, то то ще бъде при надценените имоти. Заради това не може да се твърди, че като цяло ще продължи спадът на цените на жилищата. Освен това под достигнатите цени няма как да бъде покрита себестойността на качествените имоти.

От бранша заявиха, че хората имат три-четири милиарда евро живи пари под формата на спестявания и вероятно те ще бъдат инвестирани в имоти. Това ще бъде и най-доброто решение за гарантиране на спестяванията в периода след кризата, когато ще има ръст на инфлацията, смятат от бранша. Оттам допълват, че основно кризата се е отразила върху ваканционните имоти, където спадът е с 20 на сто. От него обаче са отпаднали спекулативните играчи и са останали само сериозните инвеститори. По-голям е спадът и при високостойностните имоти.

От бранша допълниха, че България е на трето място в Европа по собственост на жилища – над 90 на сто. Пред нас са само Румъния и Латвия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *