Пазарът на Централна Европа се нуждае от още 13 млн. кв. м нови складове

Пазарът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нуждае от още 13 млн. кв. м логистични площи, съобщиха във вторник от агенцията за недвижими имоти „Елта Консулт“ АД.
Данните са от анализа за развитието на индустриалните имоти през 2008 година на международната агенция за имоти „Ричард Елис“ (CB Richard Ellis, чийто асоцииран партньор е българската „Елта Консулт“), предава Mediapool.
Необходимите логистични площи са изчислени на базата на планираното в този регион ново строителство. По данни на търговците, те ще имат нужда от два пъти повече логистични площи, отколкото наемат в момента. Тенденцията е характерна основно за Полша, Чехия, България, Румъния, Унгария и Словакия.
Прогнозата на международните анализатори е, че през тази година икономическата експанзия в района ще продължи и тя ще отрази пряко върху търсенето на нови логистични площи, свързани с развитието на международните търговски вериги.
Като пример в доклада на международните анализатори е посочена Сърбия, където планираните търговски обекти се очаква да се увеличат до 4 пъти през следващите 2-3 години, спрямо настоящите налични търговски площи. Това ще промени фундаментално структурата на търговската дейност в страната, коментират от „Ричард Елис“.
Подобна перспектива стои и пред България, Русия и Словакия, където очакваното предлагане на нови търговски площи ще доведе най-малко до удвояване на наличните площи до 2010 г.
Инфраструктурата също се подобрява с бързи темпове и това предлага значителни възможности пред инвеститори и предприемачи, коментират от „Ричард Елис“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *