Пазарът очаква заседанието на Fed

Доларът се търгуваше стабилно по време на вчерашната сесия и запази спечеленото от петък, тъй като играчите не бяха склонни да заемат агресивно позиции преди заседанието на Федералния резерв и очакваното повишение на лихвите. От фундаментална гледна точка данните, анонсирани вчера, бяха според консенсуса на анализаторите и в резултат не раздвижиха съществено пазара, но все пак информацията, която разкриха, представлява интерес. Потреблението се възстановява добре в края на годината с ръста си от 0.9% м/м, главно в резултат на стоките за дълготрайна употреба. Личните доходи също са в позитивен тренд с ръста от 0.4% м/м, а в допълнение данните за предходните два месецът са ревизирани нагоре. От друга страна, инфлацията бележи умерено понижение, PCE ценовия индекс показва повишение от 0.1% (за базовия индекс), а основният индикатор е без промяна. Този показател е предпочитан от Федералния резерв за измерване на ценовите трендове, а със стойността от 1.9% на годишна база е малко под горната граница от 2.0%, определена от централните банкери, като подходящ рейндж.

Новите данни обаче не променят очакванията, че Fed ще вземе решение за 14-тото поредно затягане на монетарната политика по-късно днес, но както обикновено вниманието на инвеститорите ще бъде фокусирано към придружаващото комюнике. Има доста добри шансове фразата, указваща, че е необходимо още повишение на Fed Funds Target rate, да бъде заменена с по-неутрална или по-гъвкава формулировка, която да подчертава, че потокът от фундаментална информация в крайна сметка ще бъде решаващ за равнището на лихвите, а показатели като инфлацията, състоянието на пазарите на труда и на жилища ще се следят най-много. Силното повишение на долара в петък след негативните данни за БВП предполага, че американската валута все още не е във фаза на понижаващ се тренд.

EURUSD Close 1.2305 High 1.2311 Low 1.2142

Еврото се намира в критична ситуация, тъй като се търгува около важни нива на съпротива, пробив под 1.2060, а впоследствие и под 1.2010 ще се счита за негативен сигнал, възстановяващ низходящия натиск и на прицел ще бъде 1.1900 областта на първо време, а впоследствие и 1.1800 нивото. Дневните индикатори за момент подчертават низходящия риск със значителната си негативна дивергенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *