Пазарът очаква смяната на СД на БФБ утре

На предстоящото общо събрание на акционерите, насрочено за утре, досегашните шефове на БФб-София Виктор Папазов, Бистра Илкова, Андрей Пръмов и Тодор Брешков ще бъдат освободени от заеманите от тях длъжности, стана ясно още в края на миналата година. По предложение на най-големия акционер в БФБ-София – Министерство на финансите, в новия съвет на директорите на БФБ-София ще бъдат избрани Иван Такев, Асен Ягодин, Петко Шишков, Любомир Бояджиев и Васил Големански. Това означава, че Иван Такев и Асен Ягодин, които са членове и на сегашния съвет на директорите на БФБ-София, ще запазят постовете си.

В поканата за общото събрание е заложено е новият съвет на директорите на БФБ-София да бъде избран с мандат от 5 години.

В новия съвет на диреторите на борсата ще влезе председателя на БАЛИП (Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници), Любомир Бояджиев, който е и един от собствениците на ИП БенчМарк Финанс АД. Инвестиционните посредници се опитват още от миналата година да сложат свой човек в съвета на директорите на борсата, но до този момент опитите им бяха неуспешни.

В съвета на директорите на БФБ-София ще влезе и Васил Големански. Инвеститорите го познават като дългогодишен служител на Централен депозитар на позицията директор на отдел Информационни технологии.

В съвета на директорите на БФБ-София ще влезе и Петко Шишков, който е бил главен редактор на в. Капитал.

Днес се разбра и, че досегашният председател на СД на БФБ-София – Виктор Папазов недоумява как и защо Симеон Дянков е решил да направи промени в ръководството на борсата, без никога да се е срещал лично или с представители на екипа му с тях (ръководството на БФБ-София), или да са разговаряли по някакъв начин. Това стана ясно отблога на инвеститор на капиталовите пазари.

Г-н Папазов е казал пред инвеститора, че досега не е срещал разбиране и подкрепа от страна на Министерството на финансите и различните министри, като по-скоро това се е изразявало в липса на каквато и да била заинтересованост от тяхна страна. Той се е съгласил, че е добре да станат публични повече държавни компании (не само тези от Български енергиен холдинг), а всички които г-н Дянков визира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *