Пазарът чака обрат при петрола

Петролът постави шестмесечен рекорд в навечерието на срещата на ОПЕК във Виена. Цената към обяд достигна 63,45 долара за барел, отбелязвайки най-високата стойност от средата на ноември, предаде БТА.
Но пазарните участници се настройват за нова смяна в посоката на цената на петрола, пише Инвестор.бг.
На пазара на опции в САЩ се наблюдава все по-засилен интерес към контрактите за доставка през юли. Опциите, даващи право да се продаде петрол с доставка тогава при цена 50 долара за барел, привличат все повече инвеститори и спекуланти. През последната седмица сключените при това условие опции са се увеличили с 22 на сто до 30 хил., показват официалните данни, цитирани от Bloomberg.
Спрямо измерената днес цена на петрола от над 62 долара за барел, поевтиняването до 50 долара представлява спад от почти 20 на сто.
Повод за подобни настроения дава обстоятелството, че петролните запаси в САЩ са с едва 1,8 на сто по-малко от най-високата си стойност за последните 20 години. Освен това Международната агенция по енергетика очаква най-голямото свиване на търсенето на петрол от 1981 година насам.

За периода между 7 и 21 май т.нар. пут-опции с цена на упражняване 50 долара за барел са се утроили и са се превърнали в най-активно търгуваните, съобщават от нюйоркската борса. Втори по брой сключени сделки са пут-опциите за цена от 40 долара за барел, които са 23 254 броя.
Сериозен мечи сигнал за цената на черното злато е това, че залозите за падане на котировките до 40 долара са почти двойно повече от тези за ръст до 70 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *