Пак гаф: Борисов обърка Дамаск с Бейрут в Армения

 
Обяснявайки резултатите от разговорите с арменския си колега, българският министър-председател заяви: „Споделихме и тревогите си, които имаме за Сирия, защото (за българските журналисти казвам) те, арменците, имат доста голяма общност в Бейрут. Също се тревожат за процесите, които има там. Нашата позиция, на България и на ЕС – категорично сме против този режим и това, което се случва в момента, да се избиват граждани в Сирия”.
Тук член на делегацията даде знак на премиера, че е сбъркал, а той му отвърна въпросително: „Аз какво казах?”
Веднага след това Борисов се „поправи”: „Освен в Дамаск, в Сирия, имат голяма общност и в Ливан, в Бейрут – изключително много хора, които живеят в отделни точки на арабския свят, може би, затова така съм бил разбран, но тревогите им са много големи и за двете места – и за Ливан, и за Сирия“, посочил Борисов.
Действително той е прав, че арменските общности в Дамаск и в Бейрут са доста големи. Международни наблюдатели обаче припомнят, че ситуацията в Ливан е спокойна повече от една година. Това е втори подобен гаф на български държавник през последните дни. Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев, приемайки за пръв път в качеството си на президент чужд държавен глава обърка Чехия с Полша, а сетне нарече държавата Чехословакия при среща с чешкия презцидент Вацлав Клаус . След това Плевнелиев се извини, а гостите приеха лапсуса с усмивка, припомня „Сега“. По време на визитата си в Батуми, Грузия, , в понеделник Борисов пък обяснил пред журналисти, че не са били разбрани и думите му към работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Той определи като манипулативно заглавие в столичен всекидневник за срещата му с протестиращите служители в събота, според което е казал „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, отбелязва Медиапул. „Ако бяхте коректни, в Кърджали работниците казваха, че за първи път има премиер, който отива при тях на крака, говори с тях, разбира болката им, прави реални неща за тях. Докато балоните, които са Станишев и Първанов, никога не са стъпвали при тях и им говорели… един каза – „Витаят в облаците”. Аз тогава най-саркастично им казах: Понеже те ни имат за прости и нас, и вас, ние се разбираме. Вие сложихте заглавието: „Аз съм прост и вие сте прости”. Виждате ли – колко манипулативно работите; затова няма да ви отговоря повече, защото взимате само част от това, което ви казвам, и нямам доверие, че може манипулативно да използвате пак само едната част“, обяснил премиерът Борисов. Визитата в Армения Българският премиер Бойко Борисов пристигна в Армения на 2 април за двудневна визита. Той изрази пълна подкрепа за еврочленство на Армения пред премиера на страната Тигран Саргсян. Отпадане на визовия режим за български граждани поиска днес Бойко Борисов. Развитие на тази тема се очаква след официалното посещение на арменска правителствена и бизнес делегация у нас след парламентарните избори в Армения. На втория ден от визитата си премиерът поднесе и венец пред мемориалния комплекс в памет на над 1 милион и 300 хиляди жертви на арменския геноцид. По традиция Борисов засади и дърво. Тази възможност той определи като огромен жест на приятелство от арменска страна. След това специално попита къде е борът, засаден от президента  Георги Първанов при официалното му посещение в Армения през 2004 г. Борисов отиде при него и го поля с вода като каза: „Това е българско дърво и е за добро“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *