Пак отлагат Дунав мост 2

Еврокомисията връща документацията за строежа на моста

Изграждането на втори мост над Дунав при Видин-Калафат е под съмнение. Причината за това е, че Европейската комисия не е съгласна с процедурата по финансиране на съоръжението от немската експортна банка KfW. То не отговаряло на изискванията на Европейския съюз, твърдят запознати. EК осигурява парите за проучвателните работи по проекта, който е под шапката на Пакта за стабилност. Очаква се до дни Делегацията на комисията у нас да ни върне тръжното досие със забележки. В Министерство на транспорта чакат и писмо със становище за съдбата на Дунав мост 2, заяви зам.-министърът на транспорта Весела Господинова. Преработването на документите и кандидатстването за одобрение за нов проект ще забави поне с година старта на строежа. Той трябваше да започне още преди две години.

Експерти обаче коментират, че истинската причина за отлагането е договореното между Италия, Словения, Унгария и Хърватия развитие на коридор № 5 вместо на номер 4, който минава през България и Румъния. Пътят от Триест до Лвов се явява алтернатива за пренасочване на на товари от Дунав мост 2. Това съвпада с интереса на Румъния да саботира изграждането на мост при Видин – Калафат.

Има реална опасност стратегическите трафици и товаропотоци да заобикалят България, ако не ускорим темповете за изпълнение на инфраструктурните проекти, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Близо 1,200 млрд. евро трябва да отдели България за съфинансиране на инфраструктурни проекти. След присъединяването към ЕС за първите три години се очаква да получим 2,300 млрд. евро от Кохезионния фонд.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *