Пак ще броят бюлетините в Кърджали

Управляващата партия поиска касиране, след като Хасан Азис от ДПС спечели убедително вота още на първи тур с 53,96% от гласовете. С огромна разлика след него се нареди кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев, който събра едва 20,65%.
Според жалбата на ГЕРБ вотът на избирателите обаче е подменен, а целият изборен процес е опорочен, поради което резултатите трябва да бъдат обявени за недействителни. От партията поискаха и ново ръчно преброяване на бюлетините с твърдението, че са допуснати груби нарушения на Изборния кодекс, предаде БГНЕС.
В много протоколи на СИК е липсвало задължителното отразяване на часа на приключването на вота, а в една селска секция е увеличен броят на избирателите от 256 на 330 души. Защитата на ГЕРБ поиска в съда да бъдат допуснати 8 свидетели за разпит, а тази на ДПС настоя за възможност също да привлече свои свидетели.
Съдията настоя за конкретни мотиви от жалбоподателя за повторното преброяване. Адвокатът посочи, че 355 бюлетини не са били по установения от Изборния кодекс образец и се усъмни, че броят им може би бил много по-голям. Освен това, 71 души са били дописани в избирателните списъци, заяви той.
Отразените в протоколите резултати отговарят на фактическите и преброяването няма да ги промени, каза председателят на ОИК Даниела Петрова.
Съдът обаче уважи жалбата в частта й за повторно преброяване на бюлетините, съобщи БТА. Решението е да бъдат преброени всички действителни бюлетини от 133-те избирателни секции за кандидатите за кметове на ГЕРБ и ДПС, както и 1850, които са обявени за недействителни. „Практиката ми сочи, че при преброяването на недействителните бюлетини могат да се окажат много действителни гласове“, каза съдия Атанасов.
Той разпореди на ОИК преброяването да започне още в 15.30 часа днес, като за целта е осигурено специално помещение в сградата на Административния съд. Проверката ще започне от 6 определени по време на заседанието секции, като в комисията ще има представители на всяка една от засегнатите страни.
Бившият заместник-национален омбудсман Яшар Шабан, които присъства на съдебното заседание, обаче заяви, че има тежък конфликт на интереси, тъй като адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов е избран за общински съветник от същата листа.
За 7 ноември бе насрочено заседание, на което ще бъде разгледана втората жалба на ГЕРБ – за повторно преброяване на бюлетините за общински съветници.  Подобни две дела се очакват и за вота в община Кирково.
Междувременно неуспелият кандидат-кмет на БСП за кмет на София Георги Кадиев съобщи, че днес внася две жалби в ОИК за касиране на вота в столицата. „Едната жалба внасям в лично качество срещу избора на кмет, втората е от името на кандидатите за общински съветници срещу избора за общински съветници в Столична община“, уточни той. Кадиев добави, че основните им мотивите са лошата организация на изборите, заради която много хора не можаха да гласуват, удължаването на изборния ден в нарушение на закона, както и заради конкретни изборни нарушения по секции.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *