ПАНАИРИТЕ В БАРИ И ПЛОВДИВ СТАВАТ ВЪЗЛОВИ ТОЧКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ КОРИДОР №8

Панаирите в Бари и в Пловдив да бъдат сред главните действащи лица в ускореното изграждане на трансевропейския коридор № 8, призова директорът на италианския изложбен център «Фиера дел Леванте» Козимо Лачириньола на семинара „Коридор № VІІІ: състояние, перспективи и проекти на най-краткия път между Италия и България“. Той се проведе в рамките на ЕСЕН 2008 и бе един от акцентите в Деня на Италия.
Международната ос, която ще свързва Черно и Адриатическо море, е приоритет за Италия, увери в обръщението си към присъстващите Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие. Тя е важна и за България, тъй като 52% от пътната инфраструктура на коридор № 8 и над 55% от железопътната са у нас.
Специалисти от Италия, Албания, България и Македония, през чиито територии минава трасето, представиха направеното в своите страни. Те обсъдиха възможностите да се ускори реализирането на големия проект, който е в интерес на целия Европейски съюз, тъй като коридор № 8 е интермодален – включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата и помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.
.«България ще има свой свой павилион на панаира в Бари и свой специален ден, за да покаже своята европейска перспектива. Трябва да се представяме взаимно, в интерес на бизнеса на двете страни», съобщи директорът на панаира в Бари Козимо Лачириньола. «Италианските предприемачи трябва да бъдат информирани за възможностите, които предоставя галактиката Международен панаир Пловдив», смята Н.Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България. Той благодари на главния директор на панаира Иван Соколов за чудесните условия за делова работа.
«Аплодисментите за Международен панаир Пловдив са показателни за усилията, които полагаме, свързани с нашата дълосрочна инвестиционна програма – отговори Иван Соколов. – Но нищо не е толкова добро, та да не може да стане още по-добро.» Той благодари за «невероятния дух, който придава Италия на изложението, което е доказателство за ентусиазма и желанието на бизнеса от двете страни да намират своите пътища».

Ето и малко информация за коридор №8
Главно направление на общоевропейския транспортен коридор №8 е: Бари/Бриндизи – Дуръс/Вльора – Тирана – Кафасан – Скопие – София – Пловдив – Бургас/Варна. Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури – помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.
Направлението на коридора гарантира неговото взаимодействие с още три трансевропейски транспортни коридора. На българска територия той се пресича или се свързва пряко с трасетата на коридори 4, 9 и 10, като трасетата на коридори 8 и 4 съвпадат в участъка София – Пловдив, а същият участък представлява директно продължение на коридор 10 по направлението Ниш – София – Пловдив – Истанбул. На територията на Македония, при Скопие, коридорът се пресича от основното трасе на коридор 10.
Общата дължина на общоевропейски коридор №8 е между 1220 и 1350 км в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Това означава, че около 52% от пътната инфраструктура и над 55% от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация. Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница с дължина около 2.5 км.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *