Паника в “Билла” преди Коледа

Шефовете на веригата притеснени, че може да изгубят милиони

Кметове се заканиха да затварят магазини, ако открият, че са опасни

Хипермаркети ще бъдат запечатани, ако се докаже, че сградите са опасниПаника обхвана ръководството на веригата „Билла“. Шефовете са притеснени, че може да се наложи да затварят магазини точно преди Коледа, когато оборотът е най-голям. Хипермаркети ще трябва да бъдат запечатани, ако се докаже, че сградите са опасни за хората. Това ще покажат проверките, разпоредени от кметовете на 11 града по препоръка на столичния прокурор Пламен Георгиев. Както „Стандарт“ писа, магистратът се усъмни в здравината на конструкцията на 18 магазина след аварията със столичния хипермаркет на бул. „Владимир Вазов“ през лятото. Тогава покривът се срути, когато магазинът бе пълен с хора, и по чудо се размина без жертви.

„Ако не се вземат мерки, има опасност инцидентът да се повтори“, предупреди прокурорът Георгиев. От „Билла“ гневно отрекоха всякакви съмнения в здравината на магазините.

В Пазарджик обаче назначената от кмета Иван Евстатиев комисия от експерти установи пукнатини в носещите колони. При огледа е станало ясно, че между колони К-3 и К-9, както и между К-18 и К-26 има 8 коси пукнатини и от двете страни на сградата. Те са по цялата височина и са разположени на около 1,5 м от стълбовете на разстояние на около 1 м една от друга. „Констатираните деформации по носещи конструктивни елементи на сградата, касаещи нейната сигурност, биха довели до компрометиране на конструкцията. Следва незабавно да се поставят гипсови марки на пукнатините и спешно да се възложи изготвяне на независима техническа експертиза за сигурността на носещата конструкция“, се казва в оценката на специалистите. Експертите трябва да дадат становището си до 20 декември. Ако се докаже, че сградата не е безопасна, ще издам заповед за подмяна на гредите, а като крайна мярка и затваряне на обекта, категоричен бе кметът Иван Евстатиев.

В Монтана също започна проверка, разпоредена от местния градоначалник Златко Живков. Утре шефовете на фирмата идват на крака в кабинета му, за да чуят изводите от огледа. Ако специалистите открият нещо нередно, запечатваме вратите, закани се кметът.

„Билла“ успя да си купи парцел в центъра на Монтана и преди година откри магазина. Жълтата сграда тип хангар не се вписва в градския пейзаж на центъра, но заради нея бяха разрушени сгради от началото на миналия век. Две от тях бяха паметници на културата. Само след половин година „Билла“ ще има сериозен конкурент в Монтана – строителство на хипермаркет започна немската фирма „Кауфланд“. Той ще се намира в края на града по пътя за Лом и Видин.

Петчленна комисия от община Сливен вчера извърши проверка на хипермаркет „Билла“ в града. Направихме оглед и утре (сряда) ще излезем с официално заключение, каза пред „Стандарт“ инж. Снежана Кънева, която е шеф на комисията и ръководи дирекция в общината. Ние можем да видим какво е състоянието на самата сграда и дали има видими конструктивни дефекти или не. Но проверка на изпълнението не е в нашите правомощия, каза заместник-кметът на Сливен Даниел Петров. Миналата година от покрива на магазина се откъсна строителен елемент. Щетата се размина без пострадали и бе възстановена веднага от „Билла“. Заради силния вятър магазинът под Сините камъни е изправен пред постоянен риск, коментират местните жители.

Борислав Петров

Първолета Цветкова

Георги Мангинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *