Паническите разпродажби на световните борси продължават

След срива на щатските индекси в петък, когато основните индекси завършиха със загуби от над 3%, фючърсите на широкия S&P 500 се разделиха с нови 2.5% по време на азиатската борсова сесия и се търгуват при десетмесечен минимум. Азиатските индекси също стартираха със сериозни загуби, достигайки нови тригодишни минимуми.

„Пазарите изпадат в паника и нещата започват да изглеждат както по време на азиатската криза в края на 90-те години на миналия век“, според Такако Масай, ръководител на звеното за търговия с акции в Shinsei Bank, цитиран от CNBC. Под 10 000 пункта стартираха търговията и фючърсите на немския DAX – при нива от 9.763 пункта, или с нови 2.5% надолу, след загубата му от над 3% в петък. Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 4.6% от стойността си. Японският Nikkei се понижи с 4%, като до двугодишен минимум достигна и австралийският основен индекс.

В условията на всеобща паника на фондовите пазари, поскъпнаха приеманите за „сигурни“ щатски държавни облигации и йената. Шанхайският основен индекс поведе спада, като загуби 8.5% от стойността си, до нов пет и половина годишен минимум, с което заличи повишението си от началото на годината. „Китайската централна банка не отговори на спекулациите, че ще намали задължителните минимални резерви на банките – причина, инициирала ръст на китайските индекси в края на миналата седмица“, коментира Ки Ифенг, анализатор в CEBM, цитиран от CNBC. “Китайският пазар е в низходящ тренд. Няма добри новини, акциите са все още скъпи, а няма свежи ресурси“, допълва още специалистът. Медта се понижи до нов шестгодишен минимум вследствие на опасенията за забавяне на китайската икономика.

„Китай може да е принуден да обезцени дори повече юана, ако икономиката продължи със забавянето си“, смята Еиджи Киноучи, главен технически анализато в Daiwa Securities в Токио. Индонезийският основен индекс загуби 3% от стойността си – до най-ниското си ниво от януари на миналата година. Брентът загуби нови близо 3% от стойността си, до ниво от 44.10 долара за унция с доставка през октомври. Дори в подобни условия златото не успява да намери пътя си нагоре и се търгува без съществено изменение спрямо нивата си от края на миналата седмица при 1 154 долара за унция с незабавна доставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *