Папата спира ”прането на пари” във Ватикана

Папа Бенедикт Шестнайсети днес ще публикува декрет, целящ да направи финансовите трансакции на Ватикана по-прозрачни, предадоха световните агенции.
Тази мярка е реакция на действията на Римската прокуратура, която на 21 септември конфискува 23 милиона евро от сметка на Ватикана в рамките на разследване за пране на пари.
Документът, наречен „motu propio“ (лат.), се издава лично от главата на Римокатолическата църква и е насочен към „предотвратяването и борбата срещу незаконната дейност във финансовата и валутната сфера“. С него ще бъде създадена нова Служба за финансова информация към Ватикана.

Новата разпоредба се очаква да допринесе за включването на Ватикана в списъка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със страни, спазващи правилата за борба с прането на пари.

В средата на септември Римската прокуратура започна разследване срещу президента на банката на Ватикана – Институт по религиозните дела (ИРД) – Еторе Готи Тедески и още един висш ръководител на банката за нарушаване на закона срещу прането на пари. Макар да не бяха заподозрени в пране на пари, двамата бяха обвинени в пропуски при движение на средства на обща стойност 23 милиона евро.

Тогава Ватикана изрази недоумение от разследването на Римската прокуратура, но изтъкна волята си за пълна прозрачност по отношение на финансовите операции на ИРД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *