Папа Франциск: Корупцията е като силен наркотик

Папа Франциск се изказа остро пред хилядите вярващи срещу съвременния бич на обществото, назависимо за коя държава става дума –  корупцията. Той я определи като дрога, като силен наркотик, от който човек става зависим и цялото му поведение се предопределя от нарастващото желание да постигне богатство и власт по нечестен начин. Според него някои се отнасят с корупцията като с дрогата: мислят, че могат да я използват и да спрат в онзи момент, когато решат.
Папата направи кратка схема на технологията на корупцията: „Започва се с малко, малка сума тук, рушвет там и така човек губи собствената си свобода“ предупреди светият отец, и продължи, че корупцията води до „привикване“ и създава бедност и страдание. Главата на Римокатолическата църква прикани всички да се обединят в молитвите си за мир във вторник, когато той ще се срещне с ръководителите на други религии в град Асизи.
Пред вярващите на площад „Свети Петър“ Франциск заяви, че „сега, повече от всякога, се нуждаем от мир в тази война, която е навсякъде по света“.
Еднодневното му посещение в Асизи – родното място на светеца, чието име носи – включва среща с водачите на Православната и на Англиканската църква, както и с представители на исляма и юдаизма.
При събора във вторник участниците християни ще се молят в базиликата „Свети Франциск“, а изповядващите останалите религии – на други места в Асизи. След това всички ще се съберат в базиликата за речта и размислите на папата.
Начало на традицията с молитвата в Асизи постави Свети папа Йоан Павел Втори преди повече от тридесет години –  през 1986 година, когато светът изглеждаше почти идиличен в сравнение със сегашната размирна обстановка в десетки страни.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *