Парадът на слагачите

Тези, които нямат шанса да се докоснат до височайшия управник, засвидетелстват предаността си към него по всевъзможни други начини – често залитащи към комедийния жанр. За нашия премиер Бойко Борисов подаръците са толкова много, че както сам признава, дори не ги отваря, а ги раздава на телохранителите си. Но има и такива, които задълго остават във фолклора и се коментират от цялото общество.
Ликът на министър-председателя дотолкова е превзел съзнанието на редица знайни и незнайни наши съграждани, че те го превъплъщават във всякакви форми и материи, където и както могат – досущ като египетски фараон. Разликата е единствено, че към Борисов няма такова страхопочитание. Хората все още го назовават простичко бат Бойко.
Та именно възхвалата на образа „бат Бойко“ през тази година достигна своя апогей. (Какво ще ни предложи бъдещето, не се наемаме да гадаем.). Крак повлече новоизлюпеният активист на ГЕРБ Спиро Янкулов от Русе, който изтипоса лика на министър-председателя върху капака на своя стар „Опел Вектра“. Бившият футболист Спиро бил негов върл фен  още от времето му на състезател по карате/което се оказа поредната тиражирана лъжа!/. Но и като управник на страната Борисов си вършел добре работата и затова решил да изрази почитта си към него по нестандартен начин. А със задачата да изрисува ръководителя ни върху „Опела“ бил натоварен местният художник Илиян Илиев.
„Кефя се, като го карам, защото младите, като ме видят по светофарите и ми правят така – ок, ок. Младежите го обожават, радват се, а момичетата се снимат с него. Дори ми искаха колата за абитуриентските балове, но аз не я дадох, защото съпругата ми се сърди“, обяснява русенецът.
Е, има една поговорка „Бог – високо, цар – далеко“, но в случая не е така. Седмица след като се похвалиха с рисунката на бат Бойко, Спиро и художникът бяха поканени в редиците на управляващата партия лично от депутата Пламен Нунев/спряган за любовник на здравната шефка Деси Атанасова/..
Такъв късмет нямаше 46-годишният Тургай Юсеин от Кърджали. И той като Спиро сложи на капака на колата си ликът на Борисов и даже му тури за компания вътрешния министър Цветан Цветанов. В началото на декември обаче бе вкаран в Хасковския съд за наркотрафик. Навръх Никулден делото бе отложено заради нови свидетели, а Юсеин се закани да  облепи цялата си къща с плакати на премиера  и заместника му, барем се отърве от зандана. Дали този ход ще му помогне в спора с Темида, предстои да видим. Но ромският тартор Любомир Илиев-Къдравия от Костинброд, който беше арестуван през януари тази година като поръчител на три убийства, сполучи с подобна тактика и вече няма проблеми с правосъдието. Когато ченгетата нахлули в дома му, се натъкнали на многобройни рекламни материали на ГЕРБ, както и на плакати с Бойко Борисов. Още тогава враговете на Къдравия се усъмниха, че ще му се случи нещо лошо, защото той неведнъж е парадирал с връзките си из високите нива на управлението.
Междувременно образът на министър-председателя продължи да се явява пред простолюдието по необичайни начини. Той грейна, изрисуван като графит, на един от най-модерните пътнически вагони на БДЖ. Творбата, разбира се, бързо стана хит в редица интернет форуми. Впоследствие се оказа, че въпросният вагон често пътува до Румъния и Турция и „разнася“ славата на Борисов отвъд границите на държавата. Само дето художникът остана неизвестен и няма как да обере лаврите от труда си. Иначе току-виж станал поредния с членска книжка на ГЕРБ.
Къде наистина, къде на шега, обичта към Бойко Борисов роди и идеята ликът му да се постави върху банкнотата от 50 лв., от която сега ни гледа Пенчо Славейков. Дали пък обществото ни се модернизира и иска да замени старите хора и идеали с нови? „Славейков е народен поет, будител и просветител, но това е било много отдавна“, пишат интернет потребители в коментарите си. Някои дори се чудят какво чак толкова е направил поетът за съвременна България. Други се аргументират защо точно  бат Бойко трябва да е на петдесетачката:  „Вижте какъв героичен образ има“, „Малко ли направи човекът, вижте какво метро имаме, най-хубавото в Европа“, и т.н. Както се казва, съвсем ще си е на място редом до Петър Берон, Стефан Стамболов и Алеко Константинов.
Освен тези наши съграждани, обладани от личността на премиера, има и други, които печелят на гърба на „началника“ и продават неговата слава. Безспорен „удар в десетка“ в това отношение е прословутата вафла „Бойко Борисов“, която тази пролет предизвика фурор в магазините във Велико Търново, а по-късно превзе и цялата държава. Всеки иска да „схруска“ Борисов, а и удоволствието е само 32 стотинки. Производител на десертчето е фабриката на бившия международен рефер, а сега съдийски наблюдател на УЕФА Ичко Лозев. Преди време той пусна на пазара и вафли „Христо Стоичков“. Новатор е човекът, не може да му се отрече.
Вафлата „Б.Б.“, изглежда, е подсладила живота и на семейството на Делян Добрев при избора му за министър на икономиката, енергетиката и туризма на мястото на отстранения Трайчо Трайков. Мълвата в Хасково (откъдето е Добрев) гласи, че близките на новия министър веднага реагирали на хубавата новина и почерпили съгражданите си от квартал „Илинден“ с емблематичния десерт. Как по-добре да засвидетелстваш благодарността и почитта си към министър-председателя?
В интерес на истината, хранително-вкусовата промишленост не е новост за премиера. Миналата година пазарът ни зарадва с нискоалкохолното коктейлно плодово вино с марка „Борисов“. По-преди пък находчиви търговци създадоха запалки с фенерчета, които светят с лика му, а също така и матрьошки с неговия образ. Меракът обаче на друг фабрикант да прави  чорапи „Бойко Борисов“  бе попарен. „Оня ден дойде едно писмо от някакви хора – чорапи да произвеждат с моето име. Написах им едно голямо „Не“, обяви публично министър-председателят.
Бизнесът си е бизнес, ама слабостта към големите фигури понякога носи и неприятности. Неотдавна столичният общински съветник от Синята коалиция Вили Лилков поиска от кмета Йорданка Фандъкова да издаде заповед, с която да задължи общинските чиновници да премахнат от работните си места портретите на Бойко Борисов. „Портрети, календари и символи в офисите на администрацията издават политическа ангажираност, а не неутралност. В много от канцелариите хората приемат това като поведение и начин на изразяване на политическа принадлежност“, изтъкна Лилков. Според него става дума за грубо нарушаване на Закона за държавния служител и Конституцията на България от страна на администрацията на Столичната община. Допустимо било в публичните части на държавните и общинските учреждения да се поставя само националният флаг, националният герб и флагът на Европейския съюз.
В отговор Йорданка Фандъкова обеща да се обърне към чиновниците с молба да не дразнят излишно хората. Само че как да стане това, след като всяка година управляващата партия ГЕРБ раздава календари, тефтери, химикали и други новогодишни подаръци с лика на премиера, но не отпуска допълнителни средства на служителите за покупка на такива офис принадлежности? Така, волно или неволно, се получава като в онази стара градска песен  „а портретът от стената само ме следи…“
„Следи“ не само дребни писарушки, ако се съди по репортажа на германската телевизия ARD за правосъдния министър Диана Ковачева. Видеото, чиято цел бе да покаже работния й ден, започва с едър план върху календар на ГЕРБ с лика на Бойко Борисов, поставен на видно място на бюрото на Ковачева.
Името „Бойко“ предизвиква силни емоции дори и когато не е свързано с министър-председателя. Площадът в София срещу болница „Пирогов“ до неотдавна носеше точно това название, но по настояване на сините съветници в местния парламент бе преименуван на „Епископ Константин“. Причината – асоциацията, която много хора правеха с предводителя на правителството, нищо че възловото място се казва така още от средата на ХХ век. Как и на кого е било кръстено, не е съвсем ясно. Твърди се, че има някакъв Бойков връх и свързан с него хайдутин. Друга версия гласи, че през 1952 г., след като на комунистите не им вървяла колективизацията, тръгнали с бой да я налагат и оттам – „Бойко“.
Когато говорим за всевъзможните начини за почитане на Бойко Борисов и необичайните дарове, които получава, няма как да пропуснем неговия рожден ден. Паметната дата е 13 юни. Тогава пред дома му и пред кабинета на „Дондуков“ 1 се оформя истински керван от депутати, министри, кметове, общественици, спортисти, актьори… Първият дар, изпратен през тази година в Банкя от благодарни фермери, бе  теленцето Станишко. Шефът на митниците Ваньо Танов пък подари на Борисов далекоглед, „за да вижда сам всичко“. Списъкът може да бъде продължен с кирка с червена панделка от министър Делян Добрев, макет на пътен възел на Околовръстното от Лиляна Павлова, ножица за рязане на ленти от Томислав Дончев, протектори от президента Росен Плевнелиев – „като играе футбол, да не го ритат по кокалчетата“, и още много, много други. Тортата магистрала, донесена от депутатите на ГЕРБ и украсена с валяк и багерист, обаче бе най-внушителна.

в-к Банкеръ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *