Паралелната банкова система възлизала на 75 трилиона долара през 2013

Паралелната банкова система, известна като „сенчесто банкиране“, е продължила да нараства през миналата година, достигайки около 75 трилиона долара, сочат последните данни на Съвета за финансова стабилност, публикувани днес.

През 2013 г. тежестта й е нараснала с 5 трилиона долара (3,963 трилиона евро), съобщи съветът в комюнике. Миналата година активите в този дял на финансите са нараснали със 7%, докато тези на банките са останали сравнително стабилни.

В световен план активите на паралелната банкова система представляват около 25% от общите финансови активи или близо половината от активите на банковата система, подчертава съветът. След финансовата криза Г-20 възложи на Съвета за финансова стабилност мисията да осъществи реформа на финансовата система, разтърсена из основи от фалита на американската банка „Лемън брадърс“.

Тъй като реформирането на банковия сектор вече е доста напреднало, рисковете, свързани със „сенчестото банкиране“, станаха приоритети на тази организация, не само заради ролята й в паралелната система по време на кризата, а също и заради това, че затягането на правилата за банките са причина повече пари да преминават към сенчестата банкова система.

Една от първите задачи на съвета е била да прецени мащаба на този дял от финансите, за да прецени по-добре рисковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *