Парафираха договора за „Южен поток“

Исканията на България по проекта „Южен поток“ са приети, съобщи кореспондентът на БНТ в Москва. След тричасови преговори премиерите на двете страни – Владимир Путин и Сергей Станишев, са се договорили за компромисен вариант и са парафирали споразумение за газопровода.

Очаква се договорът между Българския енергиен холдинг и „Газпром“ да бъде подписан до две седмици. „Няма никакви разногласия между България и Русия по отношение на „Южен поток“, подчерта руският премиер.
В момента двамата дават съвместна пресконференция. По време на нея стана ясно, че България е поискала заем за строежа на АЕЦ „Белене“. „Става дума за няколко милиарда евро“, уточни Путин, цитиран от РИА Новости.
България е отделила за проекта АЕЦ „Белене“ 400 млн. евро, заяви Станишев. Тази сума е заложена в бюджета на страната за 2009 година.
Припомняме ви, че в началото на годината Русия предложи заем за строежа на втората атомната централа у нас. Тогава българското правителство отхвърли тази възможност.
Руският премиер даде висока оценка на двустранните отношения между България и Русия.“Те се развиват постепенно и достатъчно ефективно“, отчете Путин. Расте обемът на търговията – през миналата година товарооборотът между двете страни надхвръли 5 млрд. долара, коментира още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *