Парите в брой са близо 11,6 млрд. лева

Парите в брой, които се въртят в икономиката на България, са рекордно много и са стигнали близо 11,6 млрд. лева в края на миналата година.
Това показва статистиката на управление „Емисионно“ на БНБ. За последните два месеца на годината има рязко увеличение – в края на октомври те са били близо 10,6 млрд., в края на ноември стигат до 10,8 млрд., за да се увеличат с още 800 млн. в края на декември.
Нарастването на парите в икономиката е нормално за края на годината, тъй като тогава хората харчат най-много заради коледните и новогодишните празници, коментират икономисти. Поради това през януари и февруари тази година например се очаква парите в брой да се свият чувствително, тъй като хората ограничават пазаруването. Размерът на парите в обращение започва да се възстановява от април. Например в края на 2013 г. парите в брой са били 10,25 млрд., а през януари 2014 са намалели до 9,6 млрд. От април сумата твърдо е над 10 млрд., като по-рязко увеличение има през юли, когато хората харчат повече пари за летни почивки.
Последните данни на БНБ с подробна разбивка за парите в обращение са за първите 9 месеца на 2014 г. Според тях в края на септември общата сума е била малко над 10,6 млрд. лв. На годишна база тя се е увеличила с над 1 млрд. лева, което прави 10,8%. От общата сума на парите в брой 97,87% са банкноти, а останалите са монети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *