Парите от Брюксел за заетост задържат безработицата с 2% годишно

Безработицата у нас е средно с около 2% по-ниска годишно благодарение на мерките за заетост и обучение по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Само 43 хил. безработни българи обаче са намерили трайно работа от старта на програмата през 2007 г. до сега. Други 65 хил. са включени в заетост след обучение. 70 хил. безработни са се обучавали, но 4 хил. не са завършили обучението. Това отчетоха социалният министър Ивайло Калфин и екипът му пред депутатите в парламентарната комисия.

„Ако разкриването на едно работно място струва 3300 лв., то ни излиза много скъпо. Какъв е трайният ефект от програмата, има ли устойчивост на работните места?“, попита Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. „Ефективността ще става все по-важна, като досега се е търсело по-скоро усвояване. Но трябва да видим каква е целта, защото активирането на демотивираните хора и намирането на работно място в бедни региони, където няма работодатели, е много по-скъпо, отколкото в големите градове, където, ако смятаме така, ще има най-голяма ефективност. Това ще е приоритет в новата програма – да мотивираме демотивираните и да ги вкараме в бюрата по труда“, коментира Калфин. „Ефективността не може да се мери по този начин, защото целта не е да се разкриват работни места“, добави и зам.-министърът Зорница Русинова. Краткосрочното обучение на човек струва на програмата около 40-50 лв., а когато става дума за дългосрочно до 7-9 месеца – сумата стига 1000 лв.

100 хил. учениците са преминали през мерки за превенция за отпадане от училище, а 31 хил. деца са върнати в класната стая, след като са спрели да учат. 10 хил. възрастни са включени в програма за ограмотяване. Една от неуспешните мерки, за които признава ведомството, е за предприемачеството, където са разкрити само 18 трайни работни места, а са похарчени милиони. Има сключени договори за 1000 предприятия, но 80% от тях изтичат тази година.

През март ще е ясно дали трябва да се пренасочат пари от рискови проекти към други, които са одобрени, като тази година трябва да бъдат усвоени близо 500 млн. лв. от оперативната програма за 2007-2013 г., за да няма нито лев загубен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *