Парите са в банките и няма в какво да се инвестират

Има много пари на пазара, които обаче са в банките, коментира Светозар Абрашев, председател на Борда на директорите на София Интернешънъл Секюритиз по време на форума „Шумът на парите“.

Според него банките все още не могат да засилят кредитирането. Тези пари не се инвестират на пазара, просто защото няма в какво.

Абрашев смята, че имаме добра законова рамка, която обаче се нуждае от промяна с течение на времето и развитието. „Западните пазари са развивали своята регулация в продължение на години. Регулацията е необходимо нещо. Опитваме се да докараме инвеститори от Европа, а те имат ясна обща рамка, която им помага да се чувстват сигурни“.

„Имаме една добра инфраструктура от гледна точка на борсата. Депозитарът също е един от добре работещите, но компаниите не идват на пазара на този етап. Една рамка би помогнала те да търсят финансиране чрез нашия пазар, а не чрез банките“, смята Абрашев.

От своя страна Иван Такев, изп. директор на Българска фондова борса отчете, че приватизацията през борсата не е довела до никакви съществени за капиталовия пазар като цяло.

„Тя спря, след като бяха приватизирани дяловете в трите енергоразпределителните компании. През годините бяха декларирани намерения за продажба на едно или друго, но всичко остана идеен проект, без да видим конкретни стъпки в тази посока. Надявам се това нещо да се промени“, заяви Такев.

Според него е важен мениджмънта и приватизацията не е достатъчно условие. „В България държавата продава някакъв процент от дадена държавна компания, но продължава да я управлява по стария начин. Няма как нещата да се случват по този начин“.

По думите на Такев всяко публично-частно партньорство води до корупция, ето защо, когато едно дружество се приватизира, то трябва да се продава цялото.

Във връзка с рестартираната от сегашното правителство процедура за приватизация на БФБ Такев поясни, че „борсата и депозитарът в България са вертикално интегрирани. Борсата е 2-ри най-голям акционер в депозитара. Същевременно тя получава подкрепа от депозитара. Всяко сключване на сделка приключва в депозитара“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *