Пари за здраве или здраве за пари

За повечето неща в живота има верен и грешен път, но за здравеопазването няма. Няма здравна система в света, която да е добра за всички: и за държавата, и за лекарите, и за пациентите. Има по-балансирани здравни системи, без големи противоречия между страните, и такива с ярки контрасти. Има такива, в които държавата поема всички разходи, и такива, в които отделният индивид сам заделя разходи за осигуровки и здравни застраховки. А също и такива, в които здравето е оставено в ръцете на Господ и природата. Различията и полюсите са огромни – с грижа за човека или без никаква грижа. Нашата система от кой тип е? Никой не знае точно, но в нея всички са недоволни. Държавата от гражданите, защото са ниски осигуровките (8%), а пък 2 034 000 души изобщо не ги плащат. Те казват: “Ако давате повече пари, ще има повече здраве”, което не е абсолютна истина. Гражданите са недоволни от държавата, защото дава малко пари за здравеопазване, между 4.1% и 5.5% от БВП през различните години. Те обаче не си дават сметка, че тези 5,242 млрд. лева се събират от същите тези граждани. А защо преди с по-малко пари имаше повече здраве? Лекарите са недоволни от системата – малко им плаща като заплата и по клинични пътеки, затова и бягат в чужбина със скорост 500 души годишно. За да стане кашата съвсем объркваща, гражданите са недоволни от лекарите, че някои им искат пари под масата и, че здравето не е безплатно. Че до всеки няма лекар по 24 часа на денонощие.

Държавата е недоволна от лекарите, че източват касата по пътеки, като надписват сметки и правят ненужни манипулации. Къде е истината и има ли светлина в тунела? Няма да решим тези въпроси, защото целта са парите, а не здравето на хората, но поне ще дадем някои факти и цифри за размисъл. Последните данни на шведски анализатори показват, че по 48 показателя от 35 страни в Европа, България е на 31 място. Значи здравеопазването е малко по- лошо от състоянието на икономиката ни, защото там сме 28-и от 35 страни. По брой лекари на 100 000 души сме в групата на най-добрите, където са и Германия, Швеция, Литва с около 400 доктори, нищо че ни напускат за по-добри заплати. Сред водещите сме и по лесен достъп до личен лекар. Във Великобритания се чака понякога до месец. По достъп до спешни отделения сме на 4-о място, след Хърватия, Холандия, Белгия, а по достъп до личното си досие – на 3-о след Дания и Норвегия. Няма да изреждам отрицателните показатели, защото са много, но един е наистина стряскащ. По детска смъртност 8 на 1000 ни изпреварват дори Македония и Албания. За 4-а поредна година с най-добро здравеопазване в Европа е Холандия. Повечето европейски системи са смесени: задължителни осигуровки, помощ от държавата и здравно застраховане. Вие имате ли здравна застраховка? А колко имат? Как е в САЩ, където Обама дойде на власт с обещанието да промени здравната система, защото 49.9 милиона от 312 милиона (или 16%) нямат осигуровки или здравни застраховки, т.е. нямат никакъв достъп до здравеопазване. САЩ дава за здраве най-много в света 17.7% от БВП или $8508 на човек, над 9 пъти повече от България. Качеството обаче не е 9 пъти по- добро. Дори не съм убеден, че изобщо е по-добро. 41% от американците имат затруднение да си плащат застраховките или вече имат медицински дълг, т.е дължат на болниците за лечение и им събират борчовете със съдия изпълнител. Над 60% от личните фалити в САЩ се дължат на медицински разходи, като от тях 75% са тези, които имат застраховка и са я надхвърлили! Значи застраховката не те спасява винаги.

Честа практика е да се мисли, че болестите и лошите новини са за другите. За всичко това се мисли десетки години преди нещо да ти се случи. Може би сега е моментът! Вземете здравето в собствените си ръце! На всички други не им пука за него. Здравеопазването ще става все по-скъпо и скъпо. Имаш ли пари за това? Заделяш ли? То ще върви в посоката на САЩ, но никога няма да го достигне. Но ще се отдалечава от основната цел – здравето. Целта на здравеопазването са парите! Които ти можеш да дадеш и които държавата може да ти вземе, за да ги даде вместо теб.

Попитали Далай Лама какво най-много го изненадва в човечеството. Той отговорил: “Човекът! Защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да си възвърне здравето. И след това е толкова неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето; резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето; живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял!” Желая ви живот и здраве, макар, че само това не стига! Трябва и акъл, за да бъдеш здрав и да не стигаш до здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *