Пари от Варна и Бургас влизат в пловдивското летище

Три са вариантите за изчистване на собствеността на “Летище Пловдив” АД, но конкретни резултати от преговорите с частния съсобственик – швейцарската компания Т.А.Д.О., се очакват през септември. Това съобщи в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Възможностите са да се плати имуществото, да се изкупят 67-те процента акции на частния партньор или той да бъде обезщетен. От години държавният летищен оператор плаща на Т. А. Д. О. 18 000 лв. месечен наем за ползването на аерогарата край Крумово, а неизяснената собственост е пречка за концесионирането на пловдивския терминал или за модернизацията му с държавни пари.

Министърът съобщи, че летищната инфраструктура и терминалът най-вероятно ще се модернизират с пари от сродните фирми във Варна и Бургас. Мутафчиев вече е подписал заповедта за вливане в пловдивското летище на летищните дружества от Варна и Бургас, които след концесията останаха без дейност.

Стана ясно, че строителството на интермодалния терминал, който ще съвместява автомобилен и железопътен транспорт, както и каргоавиационни превози, ще струва 20 млн. евро

Строителството на терминала е включено в Оперативната програма „Транспорт”. В момента тече първата част от подготовката – проучвания, които се извършват от немска правителствена организация. Подадени са и документи за финансиране на подготвителния етап в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *