Парламентарната комисия разглежда пакета от промени в данъчните закони за догодина

Пакетът от промени в данъчните закони за догодина влиза за разглеждане в ресорната парламентарна комисия на първо четене. Очаква се депутатите от бюджетната комисия да разгледат казуса с облекчението на младите семейства от данък върху доходите на физическите лица; промените в данъка върху колите и начина на плащане на такса „смет”, новите акцизни ставки за природния газ, моторното и корабното гориво, както и редица промени, насочени към бизнеса – например: обратното начисляване на ДДС за зърнените и техническите култури и касовата отчетност на ДДС.

Сред законопроектите, които депутатите от бюджетната комисия ще разгледат, са за данъка върху доходите на физическите лица, с който ще се разшири обхватът на облекчението за млади семейства с ипотечни кредити и върху чуждестранни лица. Въпреки че в началото управляващите възнамеряваха да премахнат изцяло това данъчно облекчение заради започналата европейска процедура, според която страната ни нарушава правата на чуждестранните лица, защото облекчението може да се ползва от български граждани, след острата обществена реакция те решиха да разширят обхвата на текстовете и те да важат и за чужденци.

С промени в закона за местните данъци и такси от своя страна се предвижда възможността данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства да бъде в зависимост от екологичните стандарти по отношение на емисионните норми на парникови газове. Идеята е данъчното облекчение да бъде в две разновидности – намаления от годишния данък върху превозните средства в размер 30 на сто или 50 на сто в зависимост от категориите превозни средства и екологичните категории. Мярката обаче се очаква да удари по джоба множество българи, тъй като автомобилният парк у нас е сравнително стар и следователно не притежава най-съвременните екологични категории. В същия закон, но с хоризонт 2015 г., се предлага да отпадне възможността общините да събират такса битови отпадъци в размер, определен на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. Идеята е таксата да се начислява на база количество отпадък.

Заради европейските задължения на страната ни в промените в Закона за данъчните складове и акцизите се предвижда скок на ставката за част от горивата, като най-сериозно е увеличението за природния газ, използван за моторно гориво – от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Акцизът за природния газ, използван за гориво за отопление, ще скочи с 50 стотинки до 60 стотинки за гигаджаул (от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул; а за тежките корабни горива – от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

Чрез промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще се осигури възможност при единната сметка да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок за плащане. По този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.

С други текстове в данъчните закони се въвежда специален режим за касова отчетност на ДДС, както и за обратното начисляване на данъка при зърнените и техническите култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *