Парламентът в Атина разследва кой натрупа държавния дълг

В гръцкия парламент бе създадена специална комисия, която ще разследва причините за натрупването на многомилиардния държавен дълг на страната, съобщи председателката на законодателния орган Зое Константопулу по време на среща с председателя на парламента на Република Кипър Янакис Омир.

Комисията трябва да стане „инструмент за възстановяването на справедливостта за гръцкия народ“ и да определи как страната се е оказала с няколко милиарда долара дълг, кой е отговорен за подписването (от бившето правителство) на меморандум за мерките за строги икономии в замяна на заемите. Според Константинопулу, кредитори „изнудват страната с меморандуми, които нямат нищо общо със спазването на националния суверенитет и зачитането на парламентаризма, който е същността на демокрацията“.

Говорителят обяви и създаването на комисия, която ще се заеме с подготовка на исканията за военни репарации от Германия заради престъпления по време на Втората световна война. Според договор от 1960 година Германия е платила на Гърция 115 милиона марки репарации. Но сумата – около 59 милиона евро – се смята от много гърци за смехотворна. /ТАСС

Атина / Гърция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *