Парламентът задължи банките да уведомяват клиентите при увеличаване на лихвите

 
 
 

 

 

С промяна на Закона за кредитните институции парламентът задължи банките, от 31 декември да уведомяват клиентите при увеличаване на лихвите или на общите разходи по кредит, като посочват и размера на променените погасителни вноски.
Депутатите приеха банките да бъдат задължени да уведомяват клиентите си и при промяна на лихвения процент по влоговете. В случаите на срочен паричен влог с фиксиран лихвен процент банката не може да намалява лихвата до изтичането на срока на договора. Въведено беше задължението банката да уведомява за промяната на лихвения процент или таксата, която води до увеличаването на погасителната вноска по кредита, който не е потребителски.
Банката трябва да уведомява клиента по уговорен между страните начин за това преди влизането на промяната в сила. Законът предвижда и създаването на надзорни колегии, които да координират действията на отделните компетентни органи при упражняването на текущия надзор. Дава се и правна основа на участието на БНБ в Комитета на европейските банкови надзорни органи и спазването на неговите насоки в местната банкова система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *