Парното топли на вятъра 120 хил. жилища

500 хил. лв. връща на абонатите си столичната “Топлофикация”

Ивайло ВЕЛКОВ

Енергия, достатъчна за отопление на 120 хил. апартамента, е изгубена по инсталацията на софийското парно под земята. Това каза за „Стандарт“ енергийният експерт Илия Димитров.

Загубите на „Топлофикация София“ от преносната мрежа са 20-25% или над 1,2 млрд. киловатчаса топлинна енергия. Това представляват над 50 млн. лв. или 150 млн. куб. м природен газ, пресметна Илия Димитров. Затова реалната цена на мегаватчас топло излиза около 100 лв., твърди Димитров. От 1 юли с отпадане на такса мощност и поскъпване на парното със 7% мегаватчасът топло се продава на софиянци за 72,30 лв.

Над 1 млрд. евро са нужни на столичното парно за модернизация и въвеждане на когенеративни мощности, каза Димитров. Те позволяват едновременно да се произвеждат топло и ток. Около 2 хил. евро струва внедряването на един киловатчас мощност в централите. Така средно модернизацията на един софийски ТЕЦ ще излезе около 200 хил. евро. Дали ще се прави такава инвестиция ще решават новите собственици след приватизация на парното. Практиката показва, че така се пестят 40% от горивото, каза Димитров.

Около 500 хил. лв. ще върне на абонатите си софийското парно след годишното изравняване на сметките, каза шефът на дружеството Георги Рогачев. Всеки титуляр на сметката може срещу лична карта от 17 юли да си получи парите на касите на фирмата. Ако не си вземе парите в брой, те ще бъдат приспаднати от следващите фактури за парно и топла вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *