Партиите без данък върху даренията

Власт и опозиция единодушно вдигат парите за централите си с поправка в закон

СОФИЯ. Управляващи и опозиция се разбират прекрасно, щом нещата опрат до пари. Те си направиха вчера пореден коледен подарък.

Данъкът върху даренията за партиите да отпадне. Тази поправка в Закона за местните данъци и такси внесе ВМРО дни преди празниците.

Сега налогът върху тези пари е 5 на сто. Партиите, за разлика от останалите юридически лица, нямат право да развиват стопанска дейност и могат да формират приходите си от само от строго определени източници, аргументира се един от вносителите Мирослав Мурджов. Според главния секретар на ВМРО с данъка върху даренията се поставяла в привилегировано положение Столична община. Само тя събира тези данъци, тъй като партиите се регистрират единствено в Софийския градски съд, обясни депутатът. Мурджов допълни, че ВМРО платила последния път около 5 хиляди лева данък върху дарения за година 100 хил. лева. Очаква се законопроектът да влезе в зала на първо четене след Нова година. Тепърва предстоят разговори с останалите партии в тази посока, предложението ни е разумно, допълни Мурджов.

Разбира се, че трябва да отпадне налогът, категоричен бе пред „Стандарт“ ковчежникът на БСП и зам.-председател на партията Димитър Дъбов. Той допълни, че това са пари, които идват за избори и затова се харчат. Ще подкрепя предложението на ВМРО в зала, дори ще направя изказване, заключи той. Аргументите на вносителите звучат убедително, но трябва да се види какво е общественото мнение за подобна поправка, коментира бившият финансов министър и зам.-шеф на НДСВ Милен Велчев. Ако има налог за останалите, изключение за партиите не трябва да има, присъедини се и заместникът на Ахмед Доган Йордан Цонев. От опозицията обявиха, че ще подкрепят предложението на колегите си от ВМРО.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *