Парцел от близо 31 дка в широкия център на Пловдив излиза на пазара

Парцел от близо 31 дка в широкия център на Пловдив излиза на пазара след преместването на производството на „Каменица“ АД в Хасково. Имотът е част от общо 34 дка земя към бившата фабрика за бира, която ще бъде разчистена от старите промишлени сгради през следващите месеци.

На част от площта – 3.5 дка, „Каменица“ АД ще построи през 2016 г. модерен комплекс, включващ микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей за 135-годишната история на пловдивската пивоварна, бирария, зона за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития. За останалата част от парцела от около 31 дка се търси инвеститор с визия за развитието й.

„Търсим не просто купувач на терена, а инвеститор с доказана репутация, който да поеме ангажимент за нейното пълноценно развитие по начин, който да бъде най-благоприятен за пловдивчани и същевременно да бъде неразривно свързан с духа, историята и бъдещето на тази част на града. Затова и разглеждаме опита на „Фортън“ като много ценен и способстващ успешното реализиране на проекта“, коментира Антон Карлов, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

При създаването си през 1881 г. фабриката на „Каменица“ е била разположена в индустриалната част на Пловдив, но сега попада в централната част на града, в жилищна зона. Имотът се намира на бул. „Източен“ в непосредствена близост до стадион „Ботев“ и до търговската улица „Капитан Райчо“. Всичко това не позволява бъдещото му развитие като индустриална площ и налага да се потърси друга реализация. Самото производство ще бъде поето от пивоварната в Хасково, където през последните две години „Каменица“ инвестира 30 млн. евро.

От компанията започват регулационната процедура по разделяне на парцела на бул. „Източен“, както и подготовка за разчистването на старите сгради.

Според Общия устройствен план имотът на „Каменица“ АД попада в Смесена обслужващо-производствена зона, което допуска изграждането на различни видове площи – офисни, хотелски, търговски, а промяна на регулацията би позволила и жилищно строителство. В същото време големият мащаб позволява да бъде реализиран мултифункционален комплекс, към каквито вече има интерес в големите градове на страната.

„Ако доскоро търсенето на парцели бе основно с цел реализацията на единични проекти – жилищни, офисни или индустриални сгради, напоследък все повече инвеститори се ориентират към комплексите със смесено предназначение заради синергията между различните видове площи“, обобщи Владимир Гюрджиев.

По думите му окуражаващ е фактът, че към имота вече има интерес както от местни предприемачи, така и от международни инвеститори. За момента Forton/Cushman & Wakefield води директни преговори с потенциални купувачи, но през пролетта е възможно да бъде организиран и търг за продажбата на парцела. Оценката на компанията е, че благодарение на комбинацията от местоположение, мащаб и потенциал за развитие сделката за имота на „Каменица“ АД ще е сред знаковите през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *