Пат Кокс: Ирландия даде ясен знак към Европа, сега е ред на останалите

Ирландия даде ясен сигнал на президентите на Полша и Чехия да побързат с ратификацията на Лисабонския договор. Това заяви в специално интервю за БНР бившият председател на Европейския парламент Пат Кокс след оповестяването на окончателните резултати от провелия се в петък референдум.

С допитването Ирландия даде зелена светлина на т.нар. Лисабонски договор за реформа на ЕС. 67.1 на сто от ирландците са гласували в подкрепа на документа, а 32.8% от гласовете са „против“. Общо гласувалите за един милион и 800 хиляди при рекордна избирателна активност от 59%. Само в два от общо 43 избирателни окръга на Ирландия преобладават гласовете „против“ Лисабонския договор.

Така бе посрещната декларацията с окончателните резултати в Дъблинския замък в центъра на ирландската столица, където се бяха събрали политици, активисти и привърженици на Лисабонския договор. „Ирландия даде ясен знак към Европа, сега е ред на останалите“, каза в специално интервю за БНР бившият председател на Европейския парламент и лидер на ирландската кампания в подкрепа на договора Пат Кокс.

„Това е исторически момент, в който хората избраха да гласуват стратегически, защото Ирландия и Европа са в тежка икономическа ситуация. Същевременно това е сигнал към президента Качински във Варшава и президента Клаус в Прага да подпишат ратификацията на Лисабонския договор.“

В лагера на противниците новината бе приета сдържано. Въпреки че знаеше какво ще последва в залата, дойде и лидерът на националистката Шин Фейн, небеизвестната политическа фигура в Ирландия Джери Адамс. За „Хоризонт“ той коментира: „Шин Фейн приема днешната присъда на избирателите. Дълбокото ми убеждение е, че тежките проблеми в Европа и тук, в Ирландия, свързани с демокрацията, прозрачността и почтеността, все още стоят на дневен ред пред обществото.“
Цялата вечер след това последва празнуване по ирландски във втечнен вид.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *