Пенсионери и млади семейства на лов за ипотекирани жилища

Млади семейства и пенсионери напират да купуват ипотекирани жилища, чиито собственици не са могли да си плащат вноските и банките са им ги взели, показа проверка на „Новинар“. В момента заради кризата все повече собственици на апартаменти с ипотеки ги губят, тъй като не могат да погасяват вноските си.
В Софийския районен съд, където става обявяването на продаваните от банките жилища, ежедневно могат да се видят тълпи от пенсионери и семейства с малки деца, които се надпреварват да записват данните на апартаментите. Желаещите да сключат добра имотна сделка имат спестени пари и са готови веднага да платят.
Много от кандидат-купувачите идват в съда рано и си тръгват късно вечер с надеждата, че ще попаднат на най-доброто предложение. Ипотекираните жилища се купуват на много по-ниска от пазарната цена. Намират се и апартаменти с 50 процента по-евтини от предлаганите на имотния пазар, обясниха юристи.
Банката има право да отнеме жилището на собственици с ипотека, които не могат да погасяват заема си над 6 месеца. След това апартаментът се оценява от съдия-изпълнител и се обявява търг в районния съд. Предложенията за продажби се обявяват на табло с първоначална цена, определена от съдия-изпълнителя. След като се съберат достатъчно купувачи, се провежда и самият търг.
Често апартамент, купен от стария собственик с ипотека за 100 000 лв., на търга може де се вземе за 60 000 лв. Цената се определя от броя на желаещите да купят жилището. Най-предпочитани са жилищата в столичните квартали „Младост” и „Люлин”, тъй като са най-евтини. Според съдия-изпълнители в следващите месеци ще се увеличи броят на взетите от банките ипотекирани жилища, тъй като заради кризата се увеличават лошите кредити.
Междувременно БНБ получи повече правомощия да се намесва в работата на търговските банки с промените в Закона за кредитните институции, които депутатите приеха на второ четене в парламента. БНБ ще може в някои случаи, ако прецени, да забрани изплащането на допълнителните бонуси на банкерите. Управителният съвет на банките ще се назначава и след одобрението на гуверньора на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *